Dánielfy Zsolt Jászai-díjas

danielfy_zsolt_06r_4Hatalmas öröm számunkra, hogy március 15-e alkalmából Jászai Mari-díjat vehetett át társulatunk tagja, Dánielfy Zsolt színművész.

Dánielfy Zsolt okleveles színművész 1957. május 6-án született Budapesten. Már gyermekként színészi pályára lépett: a Vígszínházban és a Madách színházban volt gyerekszínész. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1981-ben végzett, Kállai Ferenc és Szirtes Tamás növendékeként. Tanulmányai elvégzése után rögtön Debrecenbe szerződött, s azóta a Csokonai Színház társulatának tagja. Már az első években a Csokonai Színház egyik vezető színészévé vált, mára rengeteg sikeres főszereppel a háta mögött, mely Debrecen kulturális és művészeti életének közismert alakjává tette.

Otthonosan mozog a színházművészet szinte minden területén, nemcsak játszik a drámáktól a komédiákon keresztül az operetteken át a musicalekig mindent, hanem darabot ír, rendez, sőt, filmet is rendez. Öt játékfilmje közül több is nyert különböző rangos fesztiválokon, a legutóbbi filmje, a Kossuth papja című, két fesztivál fődíját is elhozta. Az Arany János és Petőfi Sándor levelezését feldolgozó előadását Amerikába is elvitte, azzal a küldetéstudattal, mely szerint magyarnak születni azzal a feladattal jár, hogy kultúránkkal hozzátegyünk valamit a nagy emberi egészhez és hogy „a lángunk hevével megváltoztassuk a világot.”

Színházi szerepei közül a „Csendesek a hajnalok” Vaszkov törzsőrmestere, a „Godspell” Jézusa, Dürrenmatt: „Fizikusok” Möbiusa, a „Lúdas Matyi” Döbrögije, a „Don Quijote”Sancho Panzája, a „Légy jó mindhalálig” Valkay tanár ura, a „Csárdáskirálynő” Miska pincére, a „Szigorúan ellenőrzött vonatok” Tapicska forgalmistája, mind-mind maradandó alkotásai közé tartoznak. Jelenleg A padlás című musicalben, Témüller szerepében nyújt nagyszerű alakítást a Csokonai Színház színpadán.

Eddigi pályafutása alatt több mint 150 szerepet játszott, munkáját a szakma és a közönség is elismerte.

Művészi munkája mellett jelentős közéleti tevékenységet folytat: 1990–1994 és 1998-2014 között önkormányzati képviselővolt, városi közgyűlés kulturális bizottságának tagja, 2006-tól alelnöke, jelenleg is a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának a tagja.

1984-ben az akkori Megyei Tanács Csokonai-díjjal tüntette ki, nem sokkal később színészi munkája elismeréseként és a kulturális miniszter kitüntetését is átvehette. Pályáját eddig több megtisztelő elismerés, Évad Színművésze, Thália nyakkendő, a Hajdú- Bihari Napló közönségdíja és számos nívódíj kísérte. A Magyar Arany Érdemkeresztet 2014-ben vehette át.

A nemzeti ünnepen az elismerést az alábbi művészek vehették át Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől kiemelkedő színművészeti – színészi, rendezői, díszlet- és jelmeztervezői, látvány- és világítástervezői, dramaturgiai – és színháztudományi – színházelméleti és színházi kritikusi – tevékenységük elismeréseként:

  • Andrássy Attila író, rendező,
  • Bakos-Kiss Gábor színművész,
  • Dánielfy Zsolt színművész,
  • Gera Marina színművész,
  • Mahó Andrea színművész,
  • Mészáros Sára színművész,
  • Rusz Márk Milán színművész,
  • Sára Bernadette színművész.