Csütörtökön indul az irodalom éjszakája

A színházi szezonzárás nélkülözhetetlen kulturális eseményévé vált az Irodalom Éjszakája Debrecenben. Az elmúlt évek sikere után a város és a világirodalom negyedik alkalommal adnak egymásnak formabontó módon találkozót június 16 és 18 között. Az esték folyamán 25 ország 25 szerzőjének művéből színházunk színészei olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, különleges belvárosi helyszíneken. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: SZIGETEK. A 2022-es Irodalom Éjszakája díszvendége Ukrajna.

HajduI IEA formabontó irodalmi happening izgalmas utazást ígér európai, izraeli, török történetekbe, közös és egyéni szigetek megtalálásához: a belváros legszebb, legkedvesebb parkja a Déri tér, a Reviczky-házak néven ismert Belvárosi Alkotóműhely épülete, a Református Kollégium csodálatos belső kertje, az egykori Verestorony (ma Üvegpiramis), a kultikus hellyé váló Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó adnak majd otthont, teremtenek nyugodt szigetet a világirodalmi paletta számos árnyalatát felvonultató szemelvényeknek és a felolvasó művészeknek. „Sziget a színház is. Estéről estére otthont ad különböző nemzetek végtelenül sokszínű irodalmának, hogy azok, akik alkotóként keresik e sokszínűség rejtelmeit és azok, akik nézőként kíváncsiak rá, útravalót vihessenek magukkal kevesebb védelmet adó helyekre is. A Csokonai Színház évek óta lelkes partnere az Irodalom Éjszakájának.” Ezzel a gondolattal ajánlja Gemza Péter, színházunk igazgatója a debreceniek figyelmébe a 2022-es Irodalom Éjszakáját.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere, a debreceni Irodalom Éjszakája védnöke szerint „az Irodalom Éjszakáján az olvasás magányos cselekvése közösségi eseménnyé változik. Ami pedig még szerethetőbbé teszi az irodalommal és egymással töltött éjszakákat, az, hogy a várost is bejárhatjuk, a messzi világokból érkező történetek, a színészek hangja a város életének eleven részese lesz, beleszövődik az utca zajába, az utca látványába. Az Irodalom éjszakája remek alkalom arra, hogy a nagyvilág által otthonosabban érezzük magunkat saját városunkban.

Varga Klári évek óta a programsorozat elkötelezett híve, a színművész népszerűsítette már a lengyel, a szlovén, az osztrák irodalmat is az elmúlt évek estéin. „Az Irodalom Éjszakája számomra igazi intellektuális kaland. Randevú 25 szerzővel, 25 kultúrával. Mindegyik belesodor a maga világába, és külön fűszere ezeknek az estéknek, hogy mindez személyes hangvételű. Mintha a barátainkkal egy kávézóban, vagy a kert végében beszélgetnénk” – avat be az irodalmi esték titkába a színművész.

Az élő felolvasásokra 8 (az 1. nap 9) szabadtéri helyszínen párhuzamosan kerül sor 19:00 – 21:30 között. A szervezők esőhelyszínt is biztosítanak. Minden helyszínen egy adott szerző művének 10-15 perces részlete hangzik el 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00 órai kezdéssel.  Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt, így az Irodalom Éjszakája különlegességeként mindenki maga állíthatja össze a saját irodalmi barangolásának útvonalát mindhárom estére. A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

Új színekkel bővül az irodalmi paletta

077_irod-ej_210611Az Irodalom Éjszakája programját az idén először gazdagítja ukrán irodalmi részlet. A legkevesebb, amit szervezőként a közelben zajló háborúra reagálhattunk, az volt, hogy díszvendégként meghívtuk szomszédainkat” – hangsúlyozta Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője, az Irodalom Éjszakája projektvezetője. A magyar olvasók számára olykor egzotikusnak ható ázsiai irodalmat a japán szöveg mellett ez évben először dél-koreai szemelvény is megidézi.

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, és 2016-tól minden évben megrendezik. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete). 

Az esemény támogatói: Debrecen Város Önkormányzata, Deutsches Kulturforum, Debrecen Irodalom

Részletes információk:

https://www.debrecen.irodalomejszakaja.hu/

https://www.facebook.com/irodalomejszakaja

https://www.facebook.com/events/751441019226151/751441029226150/

https://www.debrecen.irodalomejszakaja.hu/_files/ugd/b48da4_35e08cfac89e4f338aa426c63ce76e9c.pdf