Egy egész napra ténylegesen a fiataloké a színház!

A Miénk a színpad! program keretén belül – az „Ádámok és Évák” hagyományait folytatva – iskolai csoportok lehetőséget kapnak, hogy egy megadott téma kapcsán jeleneteket, performanszokat, koreográfiákat, kisfilmeket, videóinstallációkat, kollázsokat mutassanak be egymásnak és az érdeklődőknek a Csokonai Színház nagyszínpadán.

A 2018/2019-es évadban a Szívlapát kötet verseit kínáljuk a fiatalok számára. A gyűjteményben nyolcvanöt köztünk élő költő százötven verse olvasható. A tavalyi évadban színházunk hét alkotója foglalkozott intenzíven e versekkel, és Mercs János rendezésében készítettek egy előadást, amelynek kiindulási pontjául e versek szolgálnak. Az alkotók zöme színész, de akad köztünk koreográfus, zenész és videógrafikus is. A végeredmény egy összművészeti alkotás. A Szívlapát előadásunkhoz az idei évadtól kínálunk feldolgozó foglalkozást fiatalok számára, hogy közösen elinduljunk különböző utakon verseken keresztül, azt vizsgálva, hogy hogyan tudunk többféle művészeti formákban feldolgozni egy verset, hogyan tudunk egy vers kapcsán képekben, zenében gondolkodni. Előadásunk és feldolgozó foglalkozásunk jó formája lehet az inspiráció gyűjtésnek azok számára, akik a Miénk a színpad! programunkhoz kedvet kapnak!

A Szívlapát előadásról és a feldolgozó foglalkozásról bővebben itt olvashatnak.

A Miénk a színpad! programra olyan 7-12. évfolyamos osztályok, színjátszó csoportok, iskolai csoportok jelentkezését várjuk, akik szívesen készítenének a kötet egy verséből, vagy verseiből színházi jelenetet, performanszt, koreográfiát, kisfilmet, videóklippet, fotósorozatot, vagy akár utcai akciót. Az elkészített alkotásokat a fiatalok a Csokonai Színház nagyszínpadán – rendhagyó ötlet esetén a Csokonai Színház környékén – mutathatják be egymásnak és az érdeklődőknek.

A csoportok munkáját mentorként egy-egy színházi alkotó segíti.

Szívlapát kötetek elérhetőek a Méliusz Könyvtár Központi Könyvtárában.

Előreláthatóan az esemény 2019. áprilisban kerül megrendezésre.