Csikos Sándor – kulisszák nélkül
Életútinterjú, valamint pályatársak és tanítványok írásai

Az alábbi oldal a Kornya István: Csikos Sándor kulisszák nélkül című könyv elektronikus melléklete.

csikos borito„Egész életemben azt csináltam, amivé fiatalon lettem, és amit csinálni akartam. Színész voltam. Tanítani is ezt tanítom. Rendezőként is színész voltam, de színészként is mindig az egész érdekelt, nem csupán az én kicsi vagy nagy szerepem.” – mondja pályájáról Csikos Sándor. Ugyanez a pálya számokban: 55 év a színpadon, közel kétszáz szerep, három évtized tanítás, sok száz tanítvány.

A máig aktív színész a pályafutása során volt Méla Jacques és Asztrov, Széchenyi és István király, az Oszlopos Simeon Kis Jánosa és A gyertyák csonkig égnek Konrádja. Dobogós azon magyar színészek között, akik a legtöbbször játszották a Tragédia Luciferjét – Csikos Sándor közel százharmincszor lépett fel a Madách teremtette alakban. Ő tanította színpadi beszédre többek között Eszenyi Enikőt, Tenki Rékát, Schell Juditot, Csuja Imrét, Szarvas Józsefet, Polgár Csabát…

A százötven fotóval illusztrált „Csikos Sándor – kulisszák nélkül” című könyv egy élettörténet – de több annál: színháztörténet. Csikos Sándor lehetőségnek tekintette, hogy a maga életét úgy mondja el, hogy eközben másokról, a korról, a színház világáról meséljen. Nem kedélyeskedik, nem anekdotázik, hanem felidéz. Pályatársakat, barátságokat, társulatokat, fontos mondatokat, hangulatokat, törekvéseket. Nemcsak sikerekről beszél, hanem kudarcokról és kételyekről, konfliktusokról is. Nem a színész Csikos Sándor a könyv főszereplője, hanem az a nézőpont, ahogy ő látja az életet, és benne a sajátját.

A Kornya István által készített életútinterjúból megismerhetjük azt a világot, amelyben Csikos Sándorból, a karcagi kisgyerekből debreceni diák lett. Megtudjuk, mi volt az 56-os bűne. Miért vették fel elsőre, de mégis csak másodjára a Színművészeti Főiskolára. Milyenek is voltak az egri, miskolci, győri, nyíregyházi társulatok, és miként változott a debreceni Csokonai Színház azalatt a négy évtized alatt, amelynek több megszakítással, 1993 óta pedig folyamatosan a tagja. Felidéződnek a magyar színház olyan jeles alakjai, mint például Lendvay Ferenc, Ruszt József, Szabó Magda, Lengyel György, Léner Péter, Hubay Miklós, Montágh Imre, Gáti József és a nagy barátok: Kósa Ferenc, Kóti Árpád és Borbély Szilárd…

A könyvben kor- és pályatársak is felidézik Csikos Sándorról őrzött élményeiket és emlékeiket, többek között: többek Cs. Nagy Ibolya, Lengyel György, Léner Péter, Almási Éva, Szilágyi Tibor, Cseke Péter, Kubik Anna, Ruszt József, Szakonyi Károly, Pinczés István, Sardar Tagirovsky. A tanítványok közül Kiss Péter Ernő, Földeáki Nóra, Tenki Réka, Polgár Csaba mondják el, miként segítette, támogatta pályaválasztásukat, színésszé válásukat Csikos Sándor.

Olvasson bele!

 

A „Csikos Sándor – kulisszák nélkül” című könyv megvásárolható Debrecenben a Tóth Könyvkereskedésben (Debrecen, Piac utca 26.), a Karakter 1517 könyvesboltban (Emlékkert), Budapesten az Írók Boltjában,  valamint a Csokonai Színház Jegypénztárában.
Ára: 3500 Ft.

 

 

Videotár – Válogatás Csikos Sándor színpadi, filmes és televíziós szerepléseiből

Vers mindenkinek

Kölcsey Ferenc: Honvágy és szerelem

Lucifer szerepében

Madách Imre: Az ember tragédiája

Bemutató éve: 1996
Rendező: Lengyel György
Társulat: Csokonai Színház

Lucifer szerepében

Madách Imre: Az ember tragédiája

Bemutató éve: 1996
Rendező: Lengyel György
Társulat: Csokonai Színház

Maléter Pál szerepében

Szőcs Géza: Liberté ’56

Bemutató: 2006. október 20.
Rendező: Vidnyánszky Attila
Társulat: Csokonai Színház

Borbély Szilárd: Halotti pompa

 

Bemutató: 2009. január 30.
Rendező: Vidnyánszky Attila
Társulat: A Zsámbéki Színházi Bázis és a Csokonai Színház közös produkciója

Konrád szerepében

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Bemutató: 2010. október 1.
Rendező: Dömölky János
Társulat: Csokonai Színház

Prokofjev szerepében

David Pownall: Mesterkurzus

Bemutató: 2017. február 17.
Rendező: Pinczés István
Társulat: Csokonai Színház

Sodrásban (filmdráma)

 

 

Megjelenés dátuma1964. április 2. 
Rendező: Gaál István

liberté

Liberté’56 (magyar zenés dráma)

 

Megjelenés éve: 2007
Rendező: Vidnyánszky Attila

Az én reformációm – 2. rész

 

Csikos Sándor

Csikos Sándor, Vranyecz Artúr, Varga Klári, Kubik Anna, Kósa Lajos Szabó Magdáról

A Debreceni televízió interjúja