Bezártuk a 2015/2016-os évadot

Ma tartotta évadzáró társulati ülését a Csokonai Színház. Ráckevei Anna, a teátrum vezetője az elmúlt évad, a jubileumi események értékelése mellett beszélt a következő szezon terveiről is. Az eseményen átadtuk az évad végi díjakat is, melyekből Varga Klári és Oláh Zsuzsa két-két elismeréssel részesült.

Komolay Szabolcs, Gemza Péter, Ráckevei Anna
Komolay Szabolcs, Gemza Péter, Ráckevei Anna

A Nívódíjakat Debrecen város és intézményei, szervezetei valamint szponzorcégek adományozzák az adott évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtó színészeknek, énekeseknek.  A kuratórium a színház vezetésével egyeztetve ebben az évadban a következő művészeknek ítélte oda a díjakat: Kiss Gergely Máté, Kolonits Klára, Mészáros Tibor, Szakács Hajnalka, Oláh Zsuzsa és Varga Klári. (A laudációk elolvasásához kattintson ide!)

A színház rangos zenei elismeréseinek egyikét, a Rubányi Vilmos-díjat tapasztalt, míg a Neményi Lili Vándorserleget fiatal énekes kaphatja meg. Az előbbit Balczó Péter vehette át, aki a Szerelmi bájital Nemorinójaként nemcsak kiemelkedő énekesi, hanem színészi kvalitásait is kamatoztathatta, míg az utóbbit Biri Gergely, az opera ifjúsági változatában, ugyanebben a szerepben nyújtott alakításáért kapta.

A Kardoss Géza Alapítvány különdíját az egykori debreceni színész lánya alapította. Külön érdekesség, hogy ez az egyetlen olyan évad végi díj, amelynek odaítéléséről a színház művészei döntenek. A Kardoss Géza Alapítvány különdíjának kuratóriumi tagjai − Bódi Marianna operaénekes, Bakota Árpád és Mercs János színművészek − az Orlando című monodrámában nyújtott összetett, érzékeny játékáért Sárközi-Nagy Ilonára szavaztak.

Az Ígéretes pályakezdő-díjat Halász János országgyűlési képviselő, az MMA felügyelő testületének elnöke alapította 2014-ben. Idén Edelényi Vivien lett a díj tulajdonosa.

Tamus István grafikusművész különdíját Mispál Attila rendező, Komiszár János festőművész különdíját Oláh Zsuzsa színművész, míg a Debreceni Kőr Dáma Egyesület különdíját Katona Gábor koreográfus vehette át. A Foto Art-díjat Máthé András alapította, aki 1987 óta fényképezi a Csokonai Színház előadásait. A fotóművész a Nyolc nő, A magyar Faust, a Camille és Az ajtó című produkciókban nyújtott remekléseiért Varga Klárit díjazta.

A Thália Nyakkendőt Vranyecz Artúr, míg az egykori építészről, mecénásról elnevezett Csanak József-díjat Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője kapta. Az elismerést olyan, a társulathoz kötődő személy kaphatja, akinek mecénási vagy művészeti tevékenysége túlmutat a szakmai munkán, erősítve ezzel a város és a társulat kapcsolatát. A Horváth Árpád Alapítvány különdíjában Dargó Gergely részesült.

Évad-értékelőjében Ráckevei Anna elismeréssel szólt az idei színházi munkáról: „Igazi szakmai sikerként könyvelhetjük el az idei DESZKA fesztivált, a Verona 1301 meghívását a kaposvári gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválra és a KÁVA Egyesület által szervezett drámapedagógiai fesztiválra. Másodszor vettünk részt a MITEM nemzetközi színházi fesztiválon, ősztől a debreceni közönség is láthatja az Imígyen szóla Louis de Funès című, a kritika szerint zseniális előadást a Horváth Árpád Stúdiószínpadon.

Büszkék lehetünk a Traviatánkra is, mely előadásunk a Primavera Fesztiválon állótapsos, zajos sikert aratott.

Személy szerint én az idén − lehet elfogultsággal vádolni − minden előadásunkra roppant büszke vagyok. Ez a most véget ért évad a harmadik, amit ilyen felállásban töltöttünk együtt, és talán most sikerült eddig legjobban megközelíteni azt az ideális állapotot, amikor az egyes produkcióknál működött az erős belső kohézió, vállalható szakmai minőség jött létre, és a közönség visszajelzései legnagyobb részt pozitívak voltak. A jubileum köré szervezett programjaink is nagy érdeklődés mellett zajlottak, tartalmasan, változatosan, szerethető módon szólították meg az embereket.”

Fotógaléria

Fotó: Máthé András