Beszélgetésre adott alkalmat az Oszkár és Rózsa Mami

Feldolgozó beszélgetésen vehettek részt az Oszkár és Rózsa Mami című színdarab legutóbbi előadásának nézői a Csokonai Színházban. Eric-Emmanuel Schmitt francia-belga szerző egy rövid élet és egy találkozás történetét írta meg azonos című regényében. A regényből készült színdarabot Tengely Gábor rendezésében, Kubik Annával és Rózsa Lászlóval a főszerepekben mutatta be a Csokonai Színház. A történet szerint a leukémiás Oszkár a kórházi ágyon fekve találkozik a titokzatos Rózsa Mamival, aki humorral és játékkal tölti meg a kisfiú utolsó napjait. Ő ugyanis az egyetlen, akit nem riaszt a halál közelsége.

6331Az előadást követő feldolgozó beszélgetésen a dráma két főszereplője mellett Mailáth Mónika pszichiáter, onkopszichológus, Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke és Pogácsás Ildikó, a debreceni Kenézy Gyula Kórház tavaly márciusban megnyílt hospice osztályának főnővére vettek részt. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a színdarab kiindulóhelyzete találóan mutatja be a végső stádiumban lévő betegekhez való viszonyulás társadalmi és egészségügyi helyzetét. A tízéves Oszkár ugyanis sem az orvosával, sem a szüleivel nem képes őszintén beszélgetni az állapotáról. Mailáth Mónika szerint ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy túl kevés az orvos-beteg kapcsolatra fordítható idő, s a család is nehezen küzd meg a betegség tudatával orvosi segítség nélkül. A szakember szerint épp ezért követendő példa onkológiai osztályokon a pszichológusok jelenléte. Porkoláb Gyöngyi azt hangsúlyozta, hogy a Debreceni Hospice Ház Alapítvány tizenkét éve végez szemléletformáló munkát a pedagógusok, a gyerekek, a szülők és egészségügyi dolgozók körében, hogy felhívják a figyelmet az útvégi búcsú méltóságára. Fontos céljuk, hogy a felnövekvő generáció már kevésbé kezelje tabuként az elmúlást. Megjegyezte: alapítványuk támogatja, hogy a debreceni orvos- és ápolóképzésben nagyobb hangsúlyt kapjon a hospice-szemlélet.

A szakemberek kiemelték azt is, hogy a mai ember viszonyulásában az is közrejátszhatott, hogy a paraszti kultúrákkal ellentétben ma már nem a mindennapok része a születés és a halál, hisz mindkettő távol került az otthonoktól.

Pogácsás Ildikó főnővér személyes esetekről számolt be, s tapasztalata szerint a betegeknek és a hozzátartozóknak is óriási lehetőség a 20 ágyas hospice-palliatív terápiás osztály létrejötte Debrecenben. Munkatársaival a lehető legmagasabb életminőséget kívánják biztosítani a betegeknek életük utolsó szakaszában.

Fotógaléria