„Az Irodalom Éjszakája, ha lehet, még varázslatosabbra sikerült Debrecenben, mint tavaly”

Irodalom Éjszakája 2020 Herczeg

Idén a járványhelyzet miatt nyári időpontra tolódott az Irodalom Éjszakája, Debrecenben három estén keresztül, június 26-án, 27-én és 28-án élvezhette a közönség a felolvasásokat. A programhoz tavaly csatlakozott először színházunk, Magyarországon első vidéki helyszínként. Budapesten idén az Örkény Színház, vidéken ismét a Csokonai Színház színészei és vendégművészei tolmácsolták 23 ország 23 kortárs szerzőjének szövegeit.

„A járványhelyzet miatti kényszerű módosítások, ha lehet, még élvezetesebbé tették ezt a programot a debreceniek számára” – mesélte el Adorján Beáta, színházunk dramaturgja, a program egyik szervezője. „A tavalyihoz képest idén három este állt rendelkezésünkre, így befogadhatóbbá, emészthetőbbé vált az élmény. Hiszen míg tavaly egy látogató összesen nyolc szöveget tudott meghallgatni a különböző helyszíneket bejárva, idén – a három estének köszönhetően – összesen tizenkét felolvasáson tudott részt venni egy-egy érdeklődő. A szabadtéri helyszínek külön izgalmat adtak az eseménynek, így olyan embereket is meg tudtunk szólítani, hogy pár percre elmerüljenek a szépirodalomban, akik egyébként nem valószínű, hogy érdeklődtek volna az esemény iránt. Néhány felolvasást például hangszeres kíséret vagy zenei betétek is fűszereztek. Úgy vélem, jót tenne a hagyományos irodalmi felolvasásokat elmozdítani kissé a performanszok irányába. A több estén átívelő felolvasások mintegy fesztivál-jelleget kölcsönöztek az Irodalom Éjszakájának, jó volt estéről estére „ismerős” arcokat látni. A programnak eredetileg is az volt a célja, hogy közelebb hozza és fogyaszthatóvá tegye a kortárs irodalmat, az idei program tapasztalatai alapján az a tendencia látszik kibontakozni, hogy a felolvasások kereteinek kitágításával ez a cél még inkább elérhető.” – összegezte a tapasztalatokat.

 

Az irodalmi felolvasások a DEkulT Utcák című programsorozat részét alkották idén. A rendezvény az EUNIC Hungary kezdeményezésére jött létre. Fő partnere Debrecenben a Csokonai Színház, helyi főtámogatója Debrecen Város Önkormányzata, védnöke Puskás István kulturális alpolgármester voltak. További támogatók a Debreceni Német Kulturális Fórum és a Debreceni Egyetem.

Tekintse meg fotógalériánkat!

Fotók: Bódi Sándor