Az intimebb, bensőségesebb beszélgetések és találkozások fesztiváljára készülünk

A cikk eredeti megjelenési helye: dehir.hu

Debrecen – Nem titkolt célunk, hogy a tavaszi Deszka mellett legyen egy őszi rendezvénysorozata is a Csokonai Színháznak – nyilatkozta Miklós Eszter, aki sok-sok részletet megosztott velünk, mire számíthatunk október első napjaiban. Szénási Miklós interjúja.

Nyáron nagyon sokféle rendezvényen vehettek részt a debreceniek és a városba látogatók. Úgy tűnik, az ősz isigazi program bőséggel érkezik. Ezek egyike a MagdaFeszt, melyről Miklós Eszterrel, a Csokonai Színház kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

Dehir: Miben lesz más az idei MagdaFeszt, mint a korábbiak? 

Miklós Eszter: A tavalyihoz képest mindenképp abban lesz más, hogy megrendezzük (nevet), hiszen 2020-ban a járványhelyzet miatt le kellett mondanunk a rendezvényt… Idén negyedik alkalommal szervezzük meg a MagdaFesztet, és a Kossuth utca 1. szám alatti Csokonai Irodalmi Laborban (CSIL) lel otthonra a fesztivál. Öt napra az egész CSIL fesztiválhelyszínné változik, minden zegében és zugában MagdaFeszt-programokat kínál majd október 1. és 5. között.

Dehir: Bár a Csokonai Színház rendezvénysorozatáról beszélünk, korántsem csak színházi programokból válogathat a közönség. Milyen szempontok alapján állították össze a programot?

Miklós Eszter: A 2017-es első MagdaFeszttől kezdve az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy ne csak a színházra koncentráljon a fesztivál. Idén is lesz film, opera, képzőművészet, médiaművészet és persze irodalom is. A MagdaFeszt remekül illeszkedik a debreceni ősz irodalmi programjainak sorába, természetes folytatása az Ünnepi Könyvhétnek és a Térey Könyvünnepnek, de nyit a társművészetek felé is. Nem véletlen, hogy az idei MagdaFeszt Fazakas Júlia Parafrázisok című kiállításával indul, hiszen ő valóban egy olyan sokoldalú alkotó, aki egyszerre színésznő, énekesnő, képző- és iparművész.

Dehir: Érkezik produkció a város- és az országhatáron túlról is. 

Miklós Eszter: A Csokonai Színház számára különösen fontosak a nemzetközi és határontúli kapcsolatok, és ez a MagdaFeszt programjában is tetten érhető. Október 3-án nyitjuk meg Németh Hajnal Berlinben élő médiaművész Szimultán város című filminstallációját, illetve megtiszteli jelenlétével a fesztivált Gianina Cărbunariu szerző-rendező is, aki a kortárs román színház egyik legizgalmasabb alkotója. A nagyváradi társulat hozza el A tigris című Cărbunariu-darabot, és a szerző workshopot is tart a Csokonai színészeinek.

A tigris Nagyváradról érkezik

Dehir: Szerencsés helyzet, hogy Szabó Magda születésnapja október elejére esik, mert a fesztivállal mintha a tavaszi Deszka őszi párja lenne ez a rendezvény. 

Miklós Eszter: Valóban nem titkolt célunk, hogy a tavaszi Deszka mellett legyen egy őszi fesztiválja is a Csokonai Színháznak. A két rendezvényt összeköti az újdonságokra, a legfrissebb trendekre való nyitottság és kíváncsiság, de a MagdaFeszt különleges fókuszt választott magának: női témákat, női alkotókat állít középpontba. Az október eleji MagdaFeszt a nagy nyári tömegrendezvények, a szabadtéri színházi előadások után az intimebb, bensőségesebb beszélgetések és találkozások fesztiválja.

Varga Klári is megmutatja, hogy a nők mi mindenre képesek

Dehir: Szabó Magda szelleme, öröksége hogyan jelenik meg az idei fesztiválon?

Miklós Eszter: Szabó Magda Debrecen ikonikus alkotója, a leginkább ismert debreceni szerző a világon. A MagdaFeszt célja, hogy ne csak az érinthetetlen ikont ünnepeljük, hanem Szabó Magda életére és műveire inspirációs forrásként is tekintsünk. Nézzük meg, hogy a női alkotók milyen témákkal foglalkoznak ma, hogyan jelenik meg a „nő” a művészetben… De természetesen Szabó Magda személye is teret kap a MagdaFeszten: október 5-én, születésének 104. évfordulóján arról beszélgetünk majd, hogy művei hogyan találják meg az utat a filmvászonra és a színpadra. Nagyon aktuális számunkra ez a kérdés, hiszen 2022-ben elkészül Debrecenben a Für Elise színpadi adaptációja, illetve még most novemberben Szabó Magda sétaszínházi előadással is készülünk.

Dehir: Van némi változás az eredeti tervekhez képest, mivel nyissák meg a sorozatot. Mi lesz a nyitóelőadás?

Miklós Eszter: Sajnos a járványhelyzettel összefüggő leállások miatt nem készül el október elsejére A kaméliás hölgy című előadásunk. Ezért hirtelen módosítanunk kellett a MagdaFeszt programját is, de szerencsére egy ilyen sokoldalú társulat esetében ez inkább a bőség zavarát jelentette. Végül egy operakoncert mellett döntöttünk: október 1-jén 19 órától a Csokonai Opera – Az új generáció öt fiatal énekesnője lép majd színpadra az operairodalom legismertebb női áriáival – Mimitől Melindáig.

Sárközy-Nagy Ilona és Majzik Edit

Dehir: Személy szerint mit ajánl az érdeklődőknek, mi az, amit semmiképpen ne hagyjanak ki?

Miklós Eszter: Nagy öröm számomra, hogy eljön a MagdaFesztre a 2021-es Libri Irodalmi Díj-döntős Halász Rita, hogy arról beszélgessünk, milyen az élet „nőként a piacon”, mármint a könyvpiacon. Biztosan nem hagyom ki a Malter nőkről szóló rövidfilmjeit sem, hiszen ezek a 10-15 perces alkotások nagyon intenzív élményt jelentenek. De ha igazán a szívemre teszem a kezem, akkor arra vagyok a legbüszkébb, hogy az izgalmas és egyedi női alkotókért nem kell messzire mennünk. A Csokonai Színház társulatából Majzik Edit és Varga Klári is megmutatja, hogy a nők mi mindenre képesek, ha teret és lehetőséget kapnak.