“A Szöktetés a szerájbólt színes, izgalmasan új megközelítésben tervezem megrendezni. Rendezéseim során elindultam egy úton, amit itt Debrecenben remélek folytatni azáltal, hogy az identifikáció kérdését feszegetem a hitetlenkedés hagyományosnak mondható felfüggesztése mellett.
A Globe-ban eltöltött évek tapasztalatait röviden úgy tudnám összefoglalni: miközben a közönséget szüntelenül emlékeztethetjük arra, hogy amit lát, az nem a valóság, hogy ezek az alakok a színpadon csupán színészek, hogy a történet olyan irányban halad, amilyenben a készítők kedve tartja – a közönség mindezek ellenére nem brecht-i módon eltávolodik, hanem hajlandó részt venni az utazásban, amire felkérjük. Sőt, valami megmagyarázhatatlan, varázslatos módon a rádöbbenés ezen pillanatai elmélyítik a kapcsolatot a közönség és a színpadon játszódó események, hősök, élmények és érzések között.

A Szöktetés debreceni rendezése alapvetően az eredeti reneszánsz kalandtörténetnek állít emléket: különböző típusú történetmeséléseket fogunk alkalmazni, amihez az operaénekeseken kívül felhasználunk bábokat, prózai színészeket, valamint rajzfilm-kockákat és árnyjátékot is.

A kapcsolat a történet és a mesélő között folyamatosan változik, a közönséget egy olyan lenyűgöző játékba vonja be, ahol az ösztönös késztetést, hogy azonosuljanak a karakterekkel, egyrészt folyamatosan megnehezítjük ugyanakkor, paradox módon, erősítjük is.
Az előadás során a közönség örömmel és bánattal teli utazásban vehet részt, ahol osztozhatnak az előadókkal a valódi színházi képzelet izgalmában és fájdalmában is.” (Tim Carroll)

Fotógaléria

Szereposztás

Szövegíró
Gottlieb Stephanie Jr.

Karmester
Bartal László

 

Konstanza
Szűcs Kata

Blonde
Domareckaja Júlia
Zábrádi Annamária

Belmonte
Nyári Zoltán
Mészáros Tibor

Pedrillo
Balczó Péter
Kiss Gergely Máté

Ozmin
Tréfás György
Bretz Gábor
Vranyecz Artúr

Konstanza
Boross Csilla

Szelim Basa
Jámbor József

 

Díszlettervező
Csanádi Judit

Jelmeztervező
Debreczeni Borbála

Tervező
André Gabriella

Dramaturg
Szilágyi Szabolcs

Karigazgató
Pálinkás Péter

Ügyelő
Ury Tibor

Rendezőasszisztens
Iványi Csilla

 

Rendező
Tim Carroll

 

Bemutató: 2006. november 17.,
Nagyszínpad