A Karaván Színház, a Nemzeti Színház, a Csokonai Színház, a Békéscsabai Jókai Színház és a tatabányai Jászai Mari Színház közös produkciója.

Egerek_plakat
Egerek_plakat

A Magyar Rádió gyerekjáték-pályázatának 1973-as nyertesét, Urbán Gyula Minden egér szereti a sajtot című zenés mesejátékát mind ez idáig a világ harminchat országában mutatták be, üzenete ma időszerűbb, mint valaha. Az Egerek néven a nagyszínpadra adaptált produkció egy sajtműhelyben zajló Rómeó és Júlia-történet. A fehér és a szürke szőrű egércsalád gyermekei – Soma és Fruzsina – egymásba szeretnek, s ezzel konfliktusok sora kezdődik el. A megoldásig mulatságos kalandokon és a Nagy Macskamágus varázslatain keresztül vezet a fiatalok útja, s közben kedves, fülbemászó dalbetétek, remek jelmezek, nagyszabású díszletek (a közönség „egérléptékből” szemlélheti a sajtműhely berendezését) és artisták szórakoztatják az egész családot. Az Egerek olyan állatmese, mely észrevétlenül neveli a gyerekeket a jóra, a békés egymás mellett élésre, a másmilyenek elfogadására.
A Magyar Hírlap munkatársa, Hrecska Renáta a következőket írta az előadásról: „Az egyszerűség, a rövid dialógusok és a sémákba hajló gondolatmenetek kétségtelenül könnyen érthetővé teszik a gyerekek számára a másik tiszteletének, szeretetének jelentőségét, és annak fontosságát, hogy kevésbé helyezzék előtérbe a külsőségeket a kapcsolatteremtésben.” Más kritikusokhoz hasonlóan azt is kiemeli, hogy az előadás „már az első pillanatokban felkelti az érdeklődést a zene, a színház és az akrobatikus művészetek iránt.”
Az öt színház koprodukciójában létrejött alkotás szereplőgárdájában a különböző színházakból érkező művészek együtt játszanak a hátrányos helyzetű, főleg roma gyerekekkel foglalkozó Karaván Színház hivatásos színészeivel és az artistaképzős növendékekkel. Az egész család számára ajánljuk a példátlan szakmai összefogás eredményeként létrejött, maradandó színházi élményt nyújtó, látványos előadást.

Egyelőre ennek az előadásnak nincs kitűzött időpontja.

Szereposztás

zenés mesejáték

Zakariás
Gerner Csaba / Szegedi Dezső

Jozefina
Erdős Éva / Tari Teri

Szeréna mama
Sipos Eszter

Albin papa
Nyári Oszkár / Nagy Róbert

Fruzsina
Tenki Dalma / Gábor Anita

Márton papa
Tóth Géza

Lidi mama
Nyári Szilvia / Dobos Judit / Erdős Éva / Fehér Tímea

Soma
Rózsa Krisztián

Pascal, varázsegér
Lakatos Lúcia

Nagy Macskamágus
Nagy Anikó

Gyegerek
Hódi Laura, Tauber Boglárka, Trieb Bence, Lovas Benedek, Bunda Bálint, Dunku Zsófia, Veres-Pataki Nándor, Rácz Julianna, Venter Dorka, Pusztai Mór, Sükösd Emese, Balogh Anna Kíra, Csige Gréta, Pásztor Csaba Lőrinc, Hartman Botond, Gali Máté, Törös Luca, Cseke Dávid, Gönczi Petra
továbbá a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékei: Bényei Barnabás, Besenyő Zille, Boglári Boglárka, Debreczeni Nóra, Hellenpárt Levente, Kevi Péter, Nagy Márk

Főzenegér
Veér Bertalan

Zenegerek
György Attila
id. Csurkulya József
ifj. Csurkulya József
Mráz Fruzsina
Piukovics Gábor
Szabó László

 

Díszletegér
Fecsó Andrea

Jelmezegér
Papp Janó

Koreográfusegér
Kun Attila

Fényegér
Kehi Richárd

Szcenikaegér
Szalai József

Videoegér
Csillám András

Grafikaegér
Borbás Gergely
Székely Karolina

Vezéregér
Nyári Oszkár

 

Rendezőegér
Tóth Géza

 

Bemutató időpontja: 2015. november 03.

 

Az előadás időtartama: 1 óra 45 perc, egy szünettel.

Videógaléria

Fotógaléria

Fotó: Máthé András