premier_2017_Kövek_470x657_webA Köveket egy ausztrál szerzőpáros, Tom Lycos és Stefo Nantsou írta egy újsághír alapján. Annak ellenére, hogy a darabban feldolgozott autóbalesetekhez hasonlóról a mai napig is érkeznek tudósítások, a történet aktualitását mégis inkább egy barátság alakulásának és a kamasz korosztály határfeszegetésének témája kínálja.

A darabot a szerzőpáros játszotta és rendezte az 1996-os melbourne-i bemutatón. Akkor és később is az előadásban megjelenő két fiút és a nyomozókat ugyanaz a két színész játszotta. A Köveket Magyarországon a budapesti Kolibri Színház mutatta be 2003-ban Stefo Nantsou rendezésében, és azóta számtalan előadás készült az ország különböző színházaiban.

A történet két fiú barátságát mutatja be, és azt ahogy az unalmukból, önmaguk és a barátságuk határainak feszegetéséből hogyan lesz tragédia: egy autópálya fölötti felüljáróról ledobott kővel halálos balesetet okoznak. A színdarab követi a fiúk további sorsát, a bírósági tárgyaláson át az ítéletig.

A Csokonai Színház tudatosan választott olyan darabot az általános iskola felső tagozatos korosztály számára, amely kérdéseket vet fel, gondolkodásra, további beszélgetésre kínál lehetőséget. Annak érdekében, hogy a diákok egymás között beszélgethessenek az előadásról, a kiosztott szórólapon néhány kérdést kínálunk nekik.

Tanári segédlet a Kövek című előadáshoz itt letölthető.

Kapcsolódó írások

Kihívás, határátlépés, játék – interjú Bethlenfalvy Ádám rendezővel

Kövek és mérföldkövek a pálya elején

Egyelőre ennek az előadásnak nincs kitűzött időpontja.

Fotógaléria

Fotó: Máthé András

Szereposztás

Fordította: Békés Pál

Shy Boy – Russo
Kránicz Richárd

Yahoo – Quinn
Kovács András

 

Díszlet- és jelmeztervező
Ondraschek Péter

Dramaturg
Madák Zsuzsanna

Videó
Jóvér Csaba

Ügyelő
Kató Anikó

Súgó
Menich Éva

A rendező munkatársa
Szőke Zsanett

 

Rendező
Bethlenfalvy Ádám

 

Bemutató időpontja: 2018. január 16.

Az előadás időtartama: 70 perc szünet nélkül.

A mű Békés Pál fordító képviseletében a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyével kerül előadásra.

A Kövek című előadáshoz kapcsolódó feldolgozó foglalkozás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

nka