Scapin

Scapin, a furfangos szolga a fergetegesen pergő cselekmények motorja. Az emberek gyarlóságát hamar felméri, és azok által kénye-kedve szerint irányítja őket. A világhírű román rendező, Silviu Purcărete ajánlotta a Scapin furfangjait a debreceni társulatnak. Szerinte Moliere reneszánsz műve ízig-vérig modern vígjáték, amely akár napjainkban is játszódhat. Két fiatalember keresi a boldogságot. Az apák szerint azonban nem jó helyen. A fiúk Scapinhez fordulnak segítségért. Az öregek meg- és legyőzéséhez a furfangok mesterének minden találékonyságára szükségük van.
Moliere nemcsak író volt, hanem teljességre törekvő színházi ember: színész, rendező, színigazgató és szerző, aki saját korának alakjaiból örök típusokat formált. Teremtő képzeletének különleges érzékenysége folytán művészete időtlenné és egyetemessé vált. Kortársainak tanúsága szerint a Moliere nevű komédiás “nem nevetett, csak nevettetett”. Hiába akart tragikus színész, tragédiaszerző lenni, alkotói ösztöne “akarata ellenére” a modern komédia megteremtőjévé tette.
A betegséggel küzdő Moliere sziporkázóan szellemes és mesterien szerkesztett bohózata a Scapin furfangjai. Scapin brillírozása a vígjátékíró mester utolsó nagy kalandja, egy nagy művész kreativitásának egyik utolsó tűzijátéka.

Szereposztás

Scapin, Leander szolgája, szemfényvesztő
Trill Zsolt

Argante, Octave és Zerbinette apja
Varga József

Géronte, Leander és Jácinta apja
Garay Nagy Tamás

Octave, Argante fia, Jácinta szerelmese
Rácz József

Leander, Géronte fia és Zerbinette szerelmese
Mészáros Tibor

Szilveszter, Octave szolgája
Vranyecz Artúr

Zerbinette, állítólagos cigánylány, Leander szerelmese
Orosz Melinda

Jácinta, Géront lánya, Octave szerelmese
Szűcs Kata

Nérine, Jácinta dajkája
Oláh Zsuzsa

Carle, szolgáló
Olt Tamás

Zongora
Szentai Cecília

Dramaturg
Rideg Zsófia

Fordította
Rideg Zsófia

Súgó
Pethő Zsuzsa

Ügyelő
Karl József

Rendezőasszisztens
Jóvér Csaba

Zene
Vasile Şirli

Díszlet, jelmez, light design
Helmut Stürmer

 

Rendező
Silviu Purcărete

 

Bemutató: 2011. október 7.
Nagyszínpad

Fotógaléria