Érdemes-e hinni az igaz szerelemben? A kortárs orosz színház nagy tehetségű író-rendezője, Mihail Ugarov irodalmuk egyik legismertebb klasszikusa, Goncsarov Oblomov című regényét dolgozta át színdarabbá.

Követve az eredeti művet, az adaptáció is a változó világban örök értékeket képviselő ember sajátos törekvéseiről szól: miként maradhasson tiszta, hogyan védje meg magát a valóság kísértéseitől, gyötrelmeitől.

A semmittevés a darab főhőse, Ilja Iljics szemszögéből nem a lustaság jele, hanem tudatosan vállalt életforma, amely által megkülönböztetheti magát a számára értelmetlen, önző új világtól.

A viselkedése – a végzete. Megadatnék számára a tiszta szerelem, a teljes élet lehetősége, ám nem él az alkalommal, nem merészkedik elő önkéntes magánya elefántcsonttornyából. Amikor rádöbben, hogy rosszul döntött, már késő.
Izgalmas, minden korosztályhoz szóló előadást ígér Andrzej Bubien, a darab lengyel származású rendezője. Korábban az ő színre vitelében játszotta kirobbanó sikerrel a debreceni Csokonai Színház Smetana Eladott menyasszony című operáját. Ahhoz hasonlóan, ezúttal is a darab szellemiségét megőrizve hoz létre egy felkavaróan mai játékot, amelyben a szereplők által megélt tiszta emberi érzelmek, a gyönyörű, irodalmi értékű párbeszédek azt sugallják valamennyiünknek: bármilyen is legyen körülöttünk a világ, meg kell őriznünk benne a tisztánlátásunkat, s a reményeinket feladnunk, nem szabad! Az előadás nagy kérdése: ez -vajon lehetséges-e? Bízunk abban, hogy minden néző megtalálja – egy este erejéig legalább – a saját válaszát. Az előadás magyarországi ősbemutató.

Fotógaléria

Videógaléria

Szereposztás

Fordító
Teller Katalin

 

Ilja Iljics Oblomov
Trill Zsolt

Agafja Matvejevna Psenyicina
Györgyi Anna

Olga Szergejevna Iljinszkaja
Szűcs Kata
Kriszta Kinga

Arkagyij
Mercs János

Stolz
Tóth László

Zahar
Bakota Árpád

Küldönc
Nagy László Zsolt

Közreműködő
Buka Helga
Endi András
Kókai Tamás
Steuer Tibor
Pozsonyi Ágnes
Pozsonyi Zsófia

 

Díszlettervező/Jelmeztervező
Anita Bojarska

Zeneszerző
Piotr Salaber

Dramaturg
Kozma András

Koreográfus
Katona Gábor

Koreográfus-asszisztens
Laczó Zsuzsanna

Rendező munkatársa
Kozma András

Ügyelő
Karl József

Súgó
Pethő Zsuzsa

Rendezőasszisztens
Jóvér Csaba

 

Rendező
Andrzej Bubien

 

Bemutató: 2009. március 27.,
Nagyszínpad