Karácsonyi oratórium; Vízkereszt után; Szenvedés és feltámadás

A Magyar Bibliatársulat kezdeményezésére a katolikus, a református és az evangélikus egyház a 2008. esztendőt a Biblia évének nyilvánította. A debreceni Csokonai Színház egy nagyszabású zenei-színházi eseménnyel kapcsolódott a jeles év eseményeihez. Liszt Ferenc: Krisztus című oratóriuma Advent utolsó vasárnapján szólalt meg a színház nagyszínpadán.
A teljes Krisztus oratóriumot eddig nagyon ritkán lehetett élőben látni-hallani. Ennek egyik oka, hogy a tizennégy tételes mű csaknem három órás. Komoly gyakorlati nehézségeket okoz zenei apparátusának felállítása is. Tisztán nagyzenekari tételek váltakoznak benne ugyanis kórusra, szólistákra és zenekarra, csak szólóra és zenekarra, illetve orgonakíséretes kórusra írott számokkal. Liszt húsz évig dolgozott az oratóriumon, melyet élete egyik főművének tekintett, és melynek első bemutatója 1873-ban volt a weimari Herder-templomban a szerző vezényletével.
A Csokonai Színház méltó vizuális keretet adott a műnek. A közönség attól a pillanattól kezdve, hogy átlépte a színház kapuját, egy összefüggő rituális térbe került. Az est során a Csokonai Színház és a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház kiváló színészei által előadott koreográfiák, látványos díszlet, vetített álló- és mozgóképek, valamint különleges fény- és pirotechnikai hatások segítették az elmélyülést, és adtak korszerű olvasatot az örök történetnek.
Az előadás és a televíziós változat rendezője a televíziós és játékfilmjeiről ismert Mispál Attila, koreográfusa Gemza Péter, aki a világhírű Nagy József Társulat (Companie Josef Nadj/Orleans) meghatározó tagja, vezényel Kocsár Balázs.

Fotógaléria

Szereposztás

Karmester
Kocsár Balázs

 

Szólista
Geiger Lajos
Provvisionato Francesca
Gaál-Wéber Ildikó
Cseh Antal
Kóbor Tamás
Wittinger Gertrúd

Színész
Ráckevei Anna
Kántor Kata
Újhelyi Kinga
Ivaskovics Viktor
Kiss Gergely Máté
Kozma András
Krémer Sándor
Kristán Attila
Szabó Imre

 

Díszlettervező
Bátonyi György

Jelmeztervező
Libor Katalin

Koreográfus
Gemza Péter

Karigazgató
Ella István
Pálinkás Péter
Szabó Dénes

Ügyelő
Karl József

Asszisztens
Laczó Zsuzsanna

 

Rendező
Mispál Attila

 

Bemutató időpontja: 2008. december 21.,
Nagyszínpad