1926. április 25-én Toscanini vezényelte Puccini utolsó operáját, a Turandotot. A mű keletkezése iránti tiszteletből az olasz mester szokatlan módon megszakította az előadást. A III. felvonásban, amikor Liu leszúrja magát a színpadon, az olasz karmester leállította a zenekart, jelezve, hogy a szerző itt tartott a partitúra írásában, amikor meghalt. Az opera befejezetlenül maradt.

Puccini 1920 óta kezdett érdeklődni a Turandot iránt, amelyet Schiller adaptált Gozzi nyomán. Librettóírójával, Renato Simonival, aki 1912-ben Kínában tartózkodott, Puccini felépítette új operájának cselekményszálát, és kidolgozta egzotikus színezetét. A szerzők nagy fontosságot tulajdonítottak a kínai folklórelemek megjelenítésének: piros ünnepi lámpácskák, fehér gyászlámpák, a kórus üdvözlései ?tízezer évig éljen a császár”, ezek mind aprólékos pontossággal a kínai életből átvett motívumok. Éppígy az álarcosok dallama, amelyet a zeneszerző egy Kínában diplomataként szolgáló barátjánál hallott. Puccini kiadójától, Ricorditól is eredeti kínai partitúrákat kért a komponálás során.

Ez a hitelességre törekvés uralja az opera keletkezési folyamatát. Persze nem arról van szó, hogy Puccini valamiféle üres közhelyekből gyártott képeslapot akart volna létrehozni. A hangszerelésben is ügyelt arra, hogy – még ha nem is eredeti kínai hangszerekkel, de -valamiféle egzotikus hatást érjen el, például különböző ütős hangszerekkel. Giuseppe Adami költőt kérte fel, hogy ihletett verssorokat írjon az áriákra.

Fotógaléria

Videógaléria

Szereposztás

Turandot hercegnő
Elena Ayusheeva
Rálik Szilvia

Altoum császár (Turandot apja)
Albert Miklós

Timur (a tatárok száműzött királya)
Szvétek László
Wagner Lajos
Kováts Kolos

Calaf (ismeretlen herceg, a száműzött tatár-király fia)
Cselóczky Tamás
Tae Sung Jung

Liú (rabszolga lány)
Annalisa Carbonara
Létay Kiss Gabriella

Ping (kancellár)
Bátki Fazekas Zoltán
Gaál Csaba
Fülep Máté

Pang (marsall)
Böjte Sándor
Hajdú András

Pong (főpohárnok)
Kóbor Tamás
Urbán Nagy Róbert

Egy mandarin
Fülep Máté
Wagner Lajos

 

Díszlet/Jelmez
Alekszandr Belozub

Korrepetitor
Kunsági István
Sörös Cecília
Nagy Máté
Gyülvészi Péter

Dramaturg
Balogh Tibor

Súgó
Gesztelyi Nagy Edit

Ügyelő
Ury Tibor

Rendezőasszisztens
Iványi Csilla

 

Rendező
Vidnyánszky Attila

 

Bemutató: 2009. május 15.,
Nagyszínpad