Bolha_plakat_OK_elonezet-01

“Nem először veszem elő Feydeau e remek bohózatát – Kijevben tizenhat évig volt műsoron, négy szereposztást ért meg a rendezésem. Nagy karneváli ünnep ez a darab, de most van még egy konkrét apropója annak, hogy ismét nekifutok a színrevitelének: úgy érzem, áttételesen, komikus fénytörésben beszélhetünk általa a helyünkről Európában, a világban. Természetesen bohózat marad, de lesz egy különös alapfelállás, ami miatt aktuális felhangot kap – sok különböző nemzetiség futkározása a nagy európai bordélyházban, ahol mi is elfoglaljuk a saját, szerény, mégis sorsfordító szerepünket.

Mondják, hogy Feydeau-ból nőtt ki Ionesco abszurdja. Valóban a darabban a figurák, a helyzetek olykor az őrület határán mozognak, és azok az erők, amelyek az embereket mozgatják, metafizikaivá tudnak nőni. Persze a célom az, hogy a nézők rengeteget kacagjanak, ahogy az ősbemutatón tették, ahol két embert kellett kórházba szállítani, mert előadás közben kiakadt az állkapcsuk. Ezt persze nem szeretném, de azt igen, hogy közösen oldódjunk fel a ráismerés gyógyító komikumában. Remek szereposztással ünnepi felütése lehet az évadnak ez az előadás.”
Vidnyánszky Attila

Georges Feydeau (1862-1921) francia vígjátékíró mindent tud, ami a nevettetéshez kell, eltévedt nadrágtartótól kezdve rossz kezekbe került levélen át a hasonmás okozta félreértésekig, s mindezt pörgő ritmusú szituációkba ágyazva élvezetes dialógusokkal. 1907-ben volt a magyar színpadokon leggyakrabban játszott művének, a Bolha a fülbe című darabjának párizsi ősbemutatója.

Az előadás cselekménye
Raymonde Chandebise (Szűcs Nelli) házasságtöréssel gyanúsítja férjét Victor-Emmanuelt (Trill Zsolt), aki egy biztosító társaság igazgatója. Csapdát állít neki, névtelen levélben randevúra hívja egy kétes hírű, brüsszeli szállodába, a “Tüzes kandúr”-ba, ahova – mint később kiderül – bejáratos a német családi orvos Filtz (Tóth László) és az olasz unokaöcs, Camillo (Mercs János) is. A levelet barátnőjével, Lucienne-nel (Ráckevei Anna) íratja meg, akinek kézírására ráismer férje, a spanyol Carlos Homenides de Histangua(Olt Tamás), és őrült féltékenységi rohamában revolverrel üldözi a vetélytársat. Victor- Emmanuel nem tud arról, hogy a “Tüzes kandúr” szobainasa, Poche (Trill Zsolt) az ő hasonmása, és minthogy rendezett polgári életet él, a levélre skót barátját McConnery-t (Mészáros Tibor) küldi oda, aki mellesleg halálosan szerelmes Raymonde-ba. E zűrös kis szállodában – ahová csak házaspárok járnak, “de nem együtt” – találkozgat a beszédhibás Camillo és Hildeke (Szalma Noémi), a holland szobalány, aki nem törődik bele sorsába, hogy mindörökre csak a cseh házi inas, Bohumil (Varga József) boldogtalan felesége legyen. A szálloda tulajdonosa, a belga Ferraillon (Garay-Nagy Tamás) és felesége Olympe (Oláh Zsuzsa) kiagyaltak egy alibit a rajtakapott szerelmespárok megmentésére részeges görög rokonuk, Iszakosz (Kóti Árpád) közreműködésével. Azonban hiba csúszik a gépezetbe, és elszabadul a pokol.

Szereposztás

Victor-Emmanuel Chandebise; Poche
TRILL ZSOLT

Camillo Chandebise
MERCS JÁNOS

Filtz doktor
TÓTH LÁSZLÓ

McConnery
MÉSZÁROS TIBOR

Carlos Homenides de histangua
OLT TAMÁS

Augustin Ferralion
GARAY NAGY TAMÁS

Bohumil
VARGA JÓZSEF

Rugby
KRISTÁN ATTILA

Iszakosz
KÓTI ÁRPÁD

Raymonde Chandebise
SZŰCS NELLI

Lucienne Homenides de Histangua
RÁCKEVEI ANNA

Olympe Ferralion
OLÁH ZSUZSA

Hildeke
SZALMA NOÉMI

Dusenyka
SZANYI SAROLTA

Másenyka
EDELÉNYI VIVIEN

 

Súgó
Pethő Zsuzsa

Ügyelő
Karl József

Rendezőasszisztens
Jóvér Csaba

Díszlet
Szergej Maszlobojscsikov

Jelmez
Balla Ildikó

 

Rendező: Vidnyánszky Attila

 

Bemutató: 2012. október 5.
Csokonai Színház, nagyszínpad

Fotógaléria