Helyszín: Horváth Árpád Stúdió
Időpont: 2016. március 25., 15 óra

A rendezvény ingyenes!

Az előadásról

szakmai beszélgetés és könyvbemutató

– Ünnepi találkozás Nánay Istvánnal és Szalma Tamással –

„Életre szóló indíttatást kaptam abban a városban, amely zárkózott és bizalmatlan minden »jövevénnyel« szemben, de befogad mindenkit, akiben rebellis ösztöneivel megérzi a reformátort, s akkor eltűr tőle olyasmit is, amit még önmagától sem tűrne el. Így fogadott be ez a város engem, igaz, csak négy-öt év után! Elfogadta emberi »másságomat« is, és teljesítményre sarkallt. Emancipált ifjúságomat köszönhetem Debrecennek.”
(Levél Taar Ferenchez, 1992. augusztus 24.)

RUSZT JÓZSEF emlékére

Ruszt József a debreceni éveiben
Ruszt József a debreceni éveiben

Ruszt József pályájának első bő évtizede kötődött Debrecenhez. 1963 és 1974 között 36 előadást rendezett a Csokonai Színházban. Köztük olyan jelentős produkciókat – Háború és béke, Amerikai Elektra, Lear király, Hosszú út az éjszakában, Galilei élete, Rómeó és Júlia –, amelyek országos viszonylatban is színháztörténeti jelentőségűek. Pályakezdőként operát, zenés játékot, gyerekdarabot, társalgási vígjátékot, bohózatot is színpadra állított, ezek rendezése közben szerezte meg a hivatásához szükséges szakmai alapokat és rutint. Debreceni munkáival párhuzamosan dolgozott a budapesti Egyetemi Színpad Universitas Együttesével, ahol a kísérletező, avantgárd színházi nyelv kidolgozására nyílt lehetősége. E kettős hatás érlelte kiemelkedő rendezővé.

Ebben a korszakában rendszeresen írt naplófeljegyzéseket, csaknem minden rendezéséhez készített rövidebb-hosszabb tanulmányokat, a próbákon szerzett benyomásait szintén rögzítette, valamint a színészeket levelekben is instruálta. Ez a jelentős szöveganyag a Ruszt József életművét feldolgozó könyvsorozat harmadik kötetében kapott helyet, és Debrecen kőszínházának 150. évada apropóján szervezett ünnepi találkozássorozat keretében e kiadvány segítségével idézzük fel a magyar színháztörténet emblematikus alakját és debreceni munkásságát – barátai és egykori munkatársai társaságában.

 

Egyelőre ennek az előadásnak nincs kitűzött időpontja.

x deszka slide_1180x450_v3

Szereposztás

Az est házigazdái
Ráckevei Anna és Csikos Sándor