2015. december 1. (kedd) 19 óra, Nagyszínpad

Kállay Bori és Heller Tamás a Félbehagyott nők című előadásban
Kállay Bori és Heller Tamás a Félbehagyott nők című előadásban

Kállay Borit és Heller Tamást, azon kívül, hogy néhány évet együtt töltöttek el a Csokonai Színházban, sok minden egyéb is összeköti. Például az, hogy mindketten Debrecenben jártak iskolába. Heller Tamás a Tóth Árpád Gimnáziumba, Kállay Bori pedig a Csokonaiba. Mindketten szenvedéllyel kötődtek a színházhoz már gyerek- és kamaszkorukban is. Tamás gyerekszínészként kezdte pályáját Fényes Márta hajdani debreceni gyerekszínpadán, Bori pedig rendszeresen átszökött a gimnáziumból a közeli színházba; a Csokonaiból a Csokonaiba. Kifigyelte, hogy az előcsarnok takarításakor rövid időre nyitva marad a nézőtéri folyosóra vezető bejárati ajtó, és amikor a takarítónők nem figyeltek oda, besurrant, fölsettenkedett a kakasülőre, megbújt a kezdésig, és onnan nézte végig a főpróbákat. Olykor még a barátnőjét is sikerült becsempésznie!

Ilyen, és ehhez hasonló történetek tárják fel, hogyan válhatott néhány röpke év alatt egy beugró kórustagból abszolút főszereplő, szubrettből primadonna, énekesből prózai színész, operettistából operista, vidéki táncos komikusból fővárosi kabarészínész. Így lesz ünnepi találkozássorozatunk következő része az átváltozások estéje. Műsorunkban békésen megfér egymás mellett Kálmán Imre és William Shakespeare, Plautus és Piaf, nótaszó és opera. És persze az operett! A Csokonai Színháznak e műfajban is erősek a hagyományai, amiként Bori és Tamás élő példája mutatja.

Első közös fellépésük az 1964-es „Ki Mit Tud?”-hoz kötődik. Aztán 1972 és 1978 között számos nagysikerű előadásban lehettek egymás partnerei a debreceni deszkákon. Ebben az időszakban volt ugyanis Heller Tamás a Csokonai Színház társulatának tagja. Kállay Bori három évvel korábban lett tag, és nyolc évvel tovább maradt. Később mindketten a fővárosban futottak be fényes karriert. Szóbeli visszaemlékezésüket kifejező fényképekkel illusztráljuk, valamint vidám darabrészletekkel, örökzöld melódiákkal dúsítjuk és ritmizáljuk. Ebben Pazár István lesz a zongora mögött segítségünkre, aki karigazgatói és karmesteri minőségben 1979 és 1994 között maga is a Csokonai Színház tagja volt.

A sorozat egyes részei Csokonai-szalon bérlettel vagy egy alkalomra váltott jeggyel látogathatók.

 

Egyelőre ennek az előadásnak nincs kitűzött időpontja.

Szereposztás

Az est házigazdája
Ráckevei Anna

Közreműködnek
Csikos Sándor
Laczó Zsuzsa
Oláh Zsuzsa
Balogh Mariann
Juhász Viktória
Kálmán Borbála
Tóth Evelin

Pazár István – zongora
Tordai Zoltán – hegedű
Tordai Mátyás – nagybőgő
Galyas Zoltán – cimbalom

A találkozás időtartama 2 óra, benne egy rövid szünet.

Az előadás létrejöttét az MMA támogatta.

mma

Fotógaléria

Fotó: Máthé András