2015. október 29. csütörtök 19 óra, Nagyszínpad

1. Múltidéző beszélgetés Nagy Annával, Szabó Ildikóval és Tímár Évával
az 1960-as évek első feléről

rövid szünet

2. Fény-játékok – Nagy Anna és Huszárik Kata Lázár Ervin-estje

Szabó Ildikó
Szabó Ildikó

Szabó Ildikó 1958 és 1966 között volt a Csokonai Színház társulatának tagja, miután Kóti Árpád osztálytársaként végzett a Színművészeti Főiskolán. Szoros barátságuk egészen Kóti haláláig megmaradt. Latinovits, Dégi István és mások partnereként gyönyörű alakítások sora fűződik nevéhez. Tímár Éva 1961 és 1963 között volt társulati tagunk. Többek között Lontay Margit, Sinkó László, Bárány Frigyes, Kézdy György és Cs. Németh Lajos oldalán játszott emlékezetes szerepeket a debreceni deszkákon. Valamint Hofi Géza partnereként, akivel életre szóló barátságot is kötöttek. Hofi egyik első televíziós felvételén, amelyen a Csokonai Színházban töltött kezdő színészi éveit idézi meg, Szendrő József akkori igazgató, Latinovits Zoltán, Ruttkay Éva és mások társaságában ő maga is ott látható a nézők soraiban. (Figyelem: meg is mutatjuk!) Az egykori Hoffmann Gézáról a mai napig számtalan nagy történet kering a debreceni színészek körében, például, hogy minden bemutató után rögtönzött paródia-esttel szolgált a társulat tagjainak az akkori színészklubban, amelyben sajátos nézőpontból dolgozta fel a próbafolyamatot, vagy hogy szinte minden kollégájáról előszeretettel rajzolt karikatúrákat, amelyeken mindenkit kifigurázott, mégsem bántott meg soha senkit. Nagy Anna 1963 őszén váltotta Debrecenben Tímár Évát, szinte szó szerint, hiszen ugyanabba a bérelt szobába költözött be frissen végzett fiatal színésznőként, amelyben addig a kolléganője lakott. Ruszt József, Fényes Márta és Lengyel György korai rendezéseiben nyújtott emlékezeteset, partnerei között megtaláljuk Linka Györgyöt, Gerbár Tibort, Novák Istvánt, Simor Ottót. 1966-ig maradt a társulat tagja. S ha kimazsolázzuk a fentieket, tekintélyes névsort kapunk – még egyszer tehát: Bárány Frigyes, Cs. Németh Lajos, Dégi István, Gerbár Tibor, Hoffmann Géza, Kóti Árpád, Latinovits Zoltán, Lengyel György, Linka György, Lontay Margit, Novák István, Ruszt József, Simor Ottó, Szendrő József és mások. A debreceni Csokonai Színház egykori társulati tagjai – és egyúttal a magyar színházművészet legendás nagyjai. Szabó Ildikó, Tímár Éva és Nagy Anna társaságában többek között őket is megidézzük álló- és mozgóképeken, valamint a kort, a diktatúrába dermedt éveket, amikor Debrecenben is elmondhatatlanul sokat jelentett a színház az emberek számára, mert a belőle áradó humor és életszeretet szó szerint élni, életben maradni, embernek megmaradni segítette őket.

Huszárik Kata, Nagy Anna (forrás: petofiszinhaz.hu)
Huszárik Kata, Nagy Anna (forrás: petofiszinhaz.hu)

A szünet utáni második részben – szervesen kapcsolódva az első rész beszélgetéséhez – azoknak a nézőinknek kedveskedünk, akik az előző két évad során lelkesen követték és támogatták a Csokonai Színház Déri Múzeumban rendezett irodalmi estjeit. Nagy Anna ugyanis lányával, Huszárik Katával, akiből az idők során szintén nagyszerű színésznő vált, együtt állítottak össze egy estre valót Lázár Ervin novelláiból, és ezt most a debreceni közönségnek is elhozzák. Kedvcsinálónak álljanak itt anya s lánya gondolatai:

„Lázár Ervint nem lehet nem szeretni. Ő is szeret minket! Csetlő-botló állatai a mi emberi gyengeségeink hordozói. Ismeri hibáinkat és megbocsát nekünk. Nem felülről, hanem szemérmes szeretetével, belülről. Tudja, amit csak a legnagyobbak: szeretni annyi, mint megbocsátani; a nevetés pedig megbocsátó szeretet. Lázár Ervin meséin gyerekek ezrei nőttek és nőnek fel. Mi most elsősorban mégis “felnőtteknek” mesélünk! Összeállításunk középpontjában a művész áll: aki varázslatra képes; akinek tehetsége elpusztíthatatlan; aki „hazugságaival” önbizalmat ad; aki hiúságának majdnem áldozata lesz; – és vele szemben a sikeres, pénzsóvár „celeb”. És megidézzük az ÍRÓT magát, kopott cipőjében, és tudatjuk, hogy egy virágnak sem könnyű az élete a művész mellett. Lázár Ervin FÉNYEIT mondjuk, játsszuk, épp olyan szeretettel, mint ahogy Ő adta nekünk. Reméljük, hogy tudunk Vele „beveszévélgevetnivi”, hiszen Ő már a csillagokból néz minket!”

A sorozat egyes részei Csokonai-szalon bérlettel vagy egy alkalomra váltott jeggyel látogathatók.

Szereposztás

Az est házigazdája
Ráckevei Anna

Közreműködnek
Csikos Sándor
Dargó Gergely
Kiss Gergely Máté
Újhelyi Kinga
Vajland Judit

Az est teljes időtartama: 2 óra + 15 perc szünet.

Az előadás létrejöttét az MMA támogatta.

mma

Fotógaléria