premier_plakat_tuzrolpattant_web

A szerzők Benedek Elek lenyűgöző mesevilágából vettek kölcsön egyedi és karakteres, nagyszerű figurákat, valamint misztikus vagy éppen komikus helyzeteket, s ezeket finoman rajzolva, nyolc mesét egymásba szőve egy egész, egységes és elsősorban elbűvölő történetet mesélnek el kicsiknek éppúgy, mint családoknak, vagy éppen örökifjú nagyszülőknek.
A nyolc Benedek Elek-mese sajátos nyelvezetét, székely humorát megtartva, sőt hangsúlyozva, szituációit, sajátosságait megértve a színészek egy csodálatos utazáson vezetik végig a nézőt.
Az előjátékban megismerkedhetünk az időutazó Táltossal, akin keresztül megpillanthatjuk Nemproth és Tündér Ilama szent esküvését, nyomon követhetjük Hunor és Magor vándorlását az új haza felé, majd megérthetjük a székely és magyar nép édes testvéri mivoltát, a közös életfát, a közös gyökereket. Ezt követően szintén a Táltos képességeinek köszönthetően már a mai világ idejében utazhatunk tovább, ahol a Hunorra és Magorra kísértetiesen hasonlító egyszeri székely és magyar legények párosának vándorútját követhetjük nyomon.
A mese önmagában is – mai szóval élve − hungarikumnak nevezhető, de az a tény, hogy Magyarország méltán egyik legelismertebb zeneszerzője, Kocsák Tibor jegyzi a darab dallamvilágát, olyan ősbemutatót garantál, mely országszerte hírét viheti ezen csodás történetek feldolgozását, mintegy kedvet teremthet az újraolvasás örömének is, kifejezetten széles körben, reményeink szerint.
Pesty-Nagy Kati számára közel sem idegen ez a világ, hiszen évtizedes terve volt ennek a feldolgozásnak a megteremtése, életre hívása, már csak családi elkötelezettsége okán is. Pesty-Nagy Kati dédnagymamája ugyanis az a Benedek Huszár Anna, aki Benedek Elek nővéreként látta meg a Napvilágot, s aki öccsét Huszár Anna című művének megírására ihletett. Így mondhatjuk, hogy a rendezőnő kötelességének érzi, hogy olyan módon,olyan mély ismerettel és alázattal készüljön el ennek a mesevilágnak a mai nyelven is hitelesen megszólaló zenés változata, mely mind zenei egységében,mind a székely világ, nyelvezet, humor teljes ismeretével, méltó módon gondozza és emeli új fénybe ezt a kulturális örökséget.

Egyelőre ennek az előadásnak nincs kitűzött időpontja.

Szereposztás

Nemproth /Apa
Dánielfy Zsolt

Tündér Ilama /Anya
Majzik Edit

Táltos
Miller Zoltán m. v.

Magor / Morgó János
Sándor Dávid m. v.

Hunor /Hamar Mózsi
Beszterczey Attila m. v.

Kígyókirály
Vranyecz Artúr

Kígyókirálylány
Bodnár Vivien m. v.

Vörös Király
Herman Ferenc m. v.

Vörös Királylány
Kecskés Tímea m. v.

Tatár Vitézke
Dargó Gergely

Fővarjú
Olasz Szabó Soma m. v.

Jegesmedve
Oláh Zsuzsa

Laza srác
Majer Tamás m. v.

Tündérek, Manók,Tatárok, Feketeország lakói, Balettmalacok
Kulcs Dávid, Mercs Máté Péter, Tisza Lajos, Tánczos Klaudia, Eperjesi Anikó, Kerekes Adrienn

Kisvarjak
Bacsó Máté, Dremák Artúr, Hartman Botond, Hadházi Zoltán, Pásztor Csaba

Közreműködnek a Hajdú Néptáncegyüttes táncosai
Balogh Mariann, Csendom Erika, Deák Viktor, Daniel Diaz Fernandez, Fényi Máté, Juhász Viktória, Karakas Regina, Kálmán Borbála, Molnár Endre, Pálmai Balázs, Szabó Valéria, Tóth Evelin, Váradi Norbert

Koreográfus
Sándor Dávid

Koreográfus művészeti munkatársa
Görög Zoltán

Díszlet
Ondraschek Péter

Jelmez
Fekete Monika

Zeneszerző
Kocsák Tibor

Zenei vezető
Dargó Gergely

Ügyelő
Szabó Krisztián

Súgó
Dihen Viktória

Rendezőasszisztens
Bakai Barbara

Rendező
Pesty-Nagy Kati

 

Bemutató időpontja: 2015. január 13.

Az előadás időtartama 135 perc, egy szünettel.

Fotógaléria

Fotó: Máthé András