Április 6-án kezdődik a XII. DESZKA Fesztivál

Huszonöt előadást láthat a XII. DESZKA Fesztivál, a kortárs magyar drámák seregszemléjének közönsége április 6. és 14. között Debrecenben. A Csokonai Színház ma sajtótájékoztatón ismertette a fesztivál részletes programját.

8397Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a kultúra a 2018-as városi költségvetés egyik nyertese. Míg tavaly 2,7 milliárd forintból gazdálkodott a kulturális szféra, addig 2018-ban 2,9 milliárd forint jut erre a területre. A DESZKA Fesztivál igazodik Debrecen jövőképéhez – mondta a polgármester -, hisz a város távlati céljai között szerepel, hogy ne csupán gazdasági, vagy oktatási, hanem kulturális régiócentrum legyen. Papp László kiemelten fontosnak tartja, hogy a DESZKA a határon túli társulatok, művészek számára is bemutatkozási lehetőséget ad. Hozzátette azt is, hogy komoly jövőképe van a kortárs drámák találkozójának, hisz amennyiben 2023-ban Debrecen Európa Kulturális Fővárosa lehet, a DESZKA kiemelt szerepet kap majd a kulturális évad programjainak sorában.

Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a válogatás ismét kiterjedt a teljes Kárpát-medencére, így három romániai (Hatházi András-Tom Dugdale: Tizenöt próbálkozás a színészetre; Körmöczi-Kriván Péter: Kapufa és öngólVakok) egy szerbiai (Háy János: Kemping) és egy szlovákiai (Soóky László: Egy disznótor pontos leírása) kortárs magyar szerzőjű előadás is látható lesz a fesztiválon az anyaországból érkező tizenkét vidéki és hét fővárosi produkció mellett. Már hagyomány, hogy a fesztiválra évről évre idegen nyelvű előadások is érkeznek. Az idén egy Poznanból meghívott lengyel nyelvű előadásban láthatja az érdeklődő közönség gyökeresen más nézőpontú feldolgozását annak a szövegnek, amely a tavalyi DESZKÁ-n magyar nyelven, egy katartikus erejű szatmárnémeti előadásban mutatkozott be (Visky András: Pornó).

Az utóbbi évek során igen népszerűvé vált, kortárs magyar szerzőjű gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató GÖRDESZKA programfelületen az idén kilenc előadással találkozhatnak a nézők, közülük kettő osztálytermi komplex nevelési profillal készült (Mikó Csaba: A száműzött herceg, Kalapos Éva: Massza).

A Csokonai Színház két előadással vesz részt a fesztiválon: az  Akikre nem volt méltó e világ drámapályázat nyertese, a Menekülők és a Rózsa és Ibolya című népmese/fantasy is szerepel a DESZKA programjában.

A jegyek értékesítése március 9-én 9 órától indul.

Fotógaléria

Fotó: Máthé András