“Ahogyan az eső sem eshet örökké, úgy majd mi is elkezdhetünk újra játszani”

forrás: dehir.hu

Online zajlanak a próbák, az előadások pedig átköltöznek a digitális térbe: a kormány védelmi intézkedései következtében a Csokonai Színház is bezárta kapuit – de csak a nézők előtt. Az intézményben a bejelentés óta egy percre sem állt le az élet. Milyen munka folyik most a zárt falak mögött? Hol tart most a költözés? Hogyan viseli meg a művészeket a jelenlegi helyzet? Többek között ezekről is beszélgettünk Gemza Péterrel, a Csokonai Színház igazgatójával.

Dehir.hu: Hogyan dolgoznak ebben az időszakban, milyen előadásokra készülnek?

Gemza Péter: Sok helyen megjelent, hogy bezárnak a színházak, de valójában csak a nézők előtt kellett bezárnunk a kapukat. A Csokonai Színház társulata is folytatja a munkát, jelenleg a Toldi című zenés ifjúsági darab fizikai próbái zajlanak. December elejéig a próbafolyamatot be is fejezzük és

rögzítjük az előadást, hogy utána a felső tagozatos diákokhoz eljusson online formában, ezzel igyekszünk segíteni a pedagógusok munkáját.

Emellett hétfőn elindult az Edmond című előadás online próbája, decemberben pedig újabb próbafolyamatokat fogunk majd elindítani. Természetesen ott vannak még azok a darabok is, amelyek várják a bemutatóikat, ilyen például Az öreg hölgy látogatása vagy a Magyar Elektra.

Dehir.hu: A járvány megnehezítette a színház helyzetét is, sorra maradtak el bemutatók. Mire számíthat a közönség, ha véget ér ez az időszak?

Gemza Péter: Ahogy feloldják a jelenlegi intézkedéseket, onnantól kezdve öt új bemutatóval és természetesen régi sikerdarabokkal is folytatódik a munka.

Megtartották az Edmond című történelmi vígjáték olvasópróbáját

Dehir.hu: A védelmi intézkedések mellett a költözés is nehezíti a társulat helyzetét. Hogyan lehet tartani a lelket a csapatban?

Gemza Péter: A művészek szempontjából nehéz, hogy nem játszhatnak, nem lehetnek együtt a közönségükkel. Ez lelkileg megviseli az embereket. Próbálunk minél többet beszélgetni, online formában is, igyekszünk tartani a lelket mindenkiben.

Ahogyan nem eshet az eső sem örökké, és egyszer ki fog sütni a nap, úgy mi is elkezdhetünk majd újra játszani.

Dehir.hu: Hol tart most a költözés folyamata?

Gemza Péter: A kiköltözésen túl vagyunk, már az új helyszínekre való beköltözés zajlik. A munkák folyamatosak azért, hogy a megfelelő körülményeket tudjuk kialakítani, a próbahelyek rendben legyenek és az előadásokra megfelelően át legyenek alakítva. A selejtezés és leltározás is zajlik. Amikor pörög az élet, sokkal nehezebb csinálni, de most erre több idő jut. Egy percre sem áll meg az élet, komoly munka folyik most is a háttérben.

Dehir.hu: Mit üzen a közönségnek: ha majd ismét kinyitják a kapukat, miért járjunk mi, debreceniek színházba?

Gemza Péter: Van egy csodálatos társulatunk, és azt szeretnénk elérni, hogy büszkék lehessenek ránk a debreceniek. A társulat pedig már nagyon várja, hogy újra játszhasson a közönségének.