A tüzes angyal újabb sikere

Színházunk idén is vendége volt a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválnak.

A tüzes angyal (Fotó: Vajda János)
A tüzes angyal (Fotó: Vajda János)

A hazai zenés színház kiemelkedő eseményének számító programsorozatot 2015-ben az Európai Fesztivál Szövetség a minősített európai fesztiválok sorába választotta. A fesztivál a minősítést a zenei és az operaélet fellendítéséért végzett másfél évtizedes színvonalas munkájának köszönhetően érdemelte ki. Örömteli, hogy az európai mércével mérve magas presztízzsel rendelkező fesztiválra évek óta meghívást kap színházunk. Az együttműködést számos sikeres előadás kíséri, csupán az utóbbi néhány évet fölelevenítve elmondhatjuk, hogy a Don Perlimplín/Don Cristóbal vastapsot és ovációt kapott Miskolcon, A halott város a szakma elismerését vívta ki, s tavaly nemcsak kész debreceni produkciók növelték hírnevét intézményünknek, hanem énekkarunkat kérték fel az operaíró versenyben való közreműködésre.
A sorozat idén is folytatódott, színházunk A tüzes angyal című Prokofjev-operával képviselte Debrecent. Merényi Péter kritikus az operavilag.neten  elismerő hangon számolt be a vendégszereplésről. A kritika kiemelte, hogy az opera bűvészmutatványhoz hasonló képzetet keltett a miskolci előadáson, a díszletek „szürreális, groteszk világot tárnak elénk, az egyértelmű látványelemek és szimbólumok sokszor ironikussá válnak, mintha egy horror show színházi paródiáját látnánk.” A produkció énekesei is kaptak bőven dicséretet: a Ruprecht szerepét e vendégjáték alkalmával magára öltő Sébastien Soulès „meleg, selymes bariton hangszínnel énekelt, egyenletes és kiegyensúlyozott színészi és énekesi teljesítményt nyújtott”, Bátori Éva pedig „hisztérikusan, súlyosan, drámaian tolmácsolta szólamát”.
Akik nem szeretnék debreceni operaprodukciók nélkül tölteni a nyarat, azok Donizettitől a Rita és Offenbachtól a Pepito című egyfelvonásos vígoperát hallhatják és láthatják augusztus 1-jén a Szarvasi Vízi Színházban.