A színháznak nem a politizálásról kell szólnia, hanem a társadalmi ügyekről

A Hajdú-bihari Napló interjúja

Úgy tűnik, mintha minden most, egyszerre történne a Csokonaival. Igaz ez?

Rengeteg, évekkel ezelőtt elindított folyamat most érik be. Váltópontok ideje ez: a Latinovits Színház projektjén például negyedik éve dolgozunk, míg a koncepcionális tervektől a pályázat megírásán át most eljutottunk a kivitelezési munkálatokig. A Csokonai Színház kapcsán két éve tervezzük a kiköltözést. Mindkét nagy beruházás most jutott el a megvalósítás fázisába. Erre jött a pandémia. Mindezek figyelembevételével állítottuk össze a következő évadot. Azt hiszem, történelmi helyzet ez a mai, amit ehhez méltó figyelemmel és felelősséggel kell megoldanunk. Az új játszóhelyekre úgy kell tekintenünk, mint adottságra. Legyen az akár a Nagyerdei Stadion, ahol most egy formabontó Hamletet készítünk, vagy egy cirkuszi sátor, ahol majd a Recirquel Újcirkusz Társulat művészeivel mutatjuk be A cirkuszhercegnőt. Az idei évad azért is különleges, mert a koronavírus-járvány miatt három bemutató, Az öreg hölgy látogatása, a Kimondhatatlan és a Magyar Elektra is átkerült mostanra az előző évadról. Emellett fontos feladatunk, hogy a műsoron lévő, nagy nézői érdeklődést kiváltó előadásainkat adaptáljuk a Pódiumterem, a Víg Kamaraszínház és a Lovarda nyújtotta technikai lehetőségekhez.

Hogyan készülnek fel az esetleges második hullámra?

Lesz egy-két olyan produkció, mely akkor is játszható lesz, ha kifejezetten tombol a vírus, de egy teljes leállást követelő második hullámra nem lehet felkészülni, mivel a munkánk közösségi jellegű és a közönségnek szól. Nem hiszek az online színházban, bár fel lehet venni előadásokat, és abból filmet készíteni, de ehhez rendező, stáb és nagyon komoly háttérmunka szükséges. A két kamerával felvett színházi előadások nem tudják visszaadni a valóságosan megélt színházi élményt. Ennél még a hangoskönyvekben is jobban hiszek.

Mi történik most a színház falai között?

Készülünk a költözésre. Kilencezer négyzetméter külső és belső terület logisztikáját végezzük. Csak a jelmezek több mint háromezer zsákba fértek bele. Jelenleg a csomagolás fázisában vagyunk, és ez a folyamat legalább két-két és fél hónap volt. Rengeteget selejtezünk, de nagy odafigyeléssel: a 155 éves múlt tárgyait és emlékeit meg kell őrizzük, ezzel tartozunk az utánunk következő generációknak. Ha volt előnye a pandémiás helyzetnek, akkor az az volt, hogy elő tudtuk készíteni a tárolóhelyeinket.