A Shakespeare-időgép újabb állomása: Doktor Faustus

Olyan, mintha filmszínházzá próbálnánk válni. Pedig nem. Csak a tájékozódásunk horizontját tágítjuk, és a 450 éves Shakespeare Vilmost (valamint Marlowe Kristófot is!) ünnepeljük egész évadon át. A nézőink pedig egyre többen vannak, lelkesek, csillogó szeműek, együtt nevetnek a vásznon mutatott londoniakkal, akik a bámulatos színészi teljesítmények mellé még esőt is kapnak időnként a nyakukba, hisz hűen az eredetihez, a mai Globe Színház földszinti nézőtere fölött sincs tető (!), no ebből az égi áldásból nekünk nem jut, szárazon kucorgunk a jó Csokonai-melegben, élvezzük, hogy van sok mondat, amit az angolból is megértünk, hogy megint együtt mozizunk, vagy színházazunk, vagy ki tudja már, hisz úgyis mozi az egész világ, vagy hogy is van ez?

A lassan már megszokott és kényelmesen kipárnázott Shakespeare-időgép, mely a korábbi alkalmakkor Olasz-, majd Franciahonba kalauzolt, december elsején Némethonba röpít minket, hogy tanúi lehessünk Faustus doktor ördögi csudás históriájának a jó Marlowe Kristóf úr megfogalmazásában. S persze megint ékes angolsággal, hogy tanulhassunk is, fantasztikus angol színészekkel, kiváló magyar nyelvű feliratozással, korszerű képpel és lendülettel, a szokásos jó minőségű hanggal s az illúzióval, mintha valóban akkor és ott lennénk, élőben… A mű most látható Globe-változata bábokkal, pirotechnikával és bűvészmutatványokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, de a lényeg nem vész el, sőt egyértelműbb, mint valaha. Csillapíthatatlan tudásszomjától hajtva Doktor Faustus mágiát tanul, és egyezséget köt az ördöggel: ha a gonosz lélek, Mephistopheles 24 éven át a szolgája lesz, Faustus, miután meghal, a Sátánnak ajánlja lelkét. Szárnyaló költőiség, felforgató cinizmus és látványos rendezés jellemzi ezt, az emberiség kielégíthetetlen tudás-, gyönyör- és hatalomvágyáról szóló mitikus mesét.

A felvétel 2011-ben készült a londoni Shakespeare’s Globe színházban.

Christopher Marlowe
DOCTOR FAUSTUS

színházi közvetítés felvételről,
a londoni Shakespeare’s Globe színházból,
magyar felirattal

rendező: Matthew Dunster
díszlet- és jelmeztervező: Paul Wills
zeneszerző: Jules Maxwell
koreográfus: Georgina Lamb
báb-rendező: Steve Tiplady
szereplők: Charlotte Broom, Nigel Cooke, Arthur Darvill, Paul Hilton, Will Mannering, Iris Roberts, Felix Scott, Richard Clews, Michael Camp, Jonathan Cullen, Robert Goodale, Sarita Piotrowski, Pearce Quigley, Beatriz Romilly, Chinna Wodu, Jade Williams

A mozgóképet Magyarországon a Pannónia Szórakoztató Kft. forgalmazza, a British Council támogatásával.

Csokonai Nemzeti Színház, nagyszínpad, 2013. december 1. vasárnap 17 óra

Fotógaléria

Videógaléria