A Mester és Margarita a POSzT-on

Nagy örömünkre az ország legnagyobb színházi seregszemléjén, a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában szerepelt A Mester és Margarita című produkciónk.

A Mester és MargaritaA június 8-án késő éjszaka véget ért előadás után a helyi felvételek tanúsága szerint a pécsi nézők elégedetten távoztak. Többen a produkció hangulatát és széles célközönségét említették: „Nagyon jól volt összerakva: vicces jeleneteket is tartalmazott, minden korosztályt sikerült megérinteni”, mások az összetettségét hangsúlyozták: „Jól kihasználták a tereket, az idősíkok váltása is nagyon érdekesen alakult.”
A szakmai beszélgetést az ismert televíziós személyiség, Lévai Balázs moderálta, a két felkért hozzászóló a debreceni születésű költő, drámaíró Térey János és Sándor L. István színházkritikus volt. Mindketten elismerően szóltak a heroikus vállalkozásról, a bonyolult szerkezetű Bulgakov-regény színpadra állításáról. Térey János szerint „a rendezés meg van érintve a remekmű által”, és a személyes elkötelezettséget és a párkapcsolati probléma hiteles megrajzolását dicsérte. Sándor L. István hiányolta ugyan a moszkvai, szatirikus képeket és a társadalomkritikát, ugyanakkor különösen szépnek találta a különböző idősíkok összeérését, és a koreográfiának hála felfedezett olyan nézőpontokat is, melyek az általa látott Bulgakov-adaptációkból eddig hiányoztak. A beszélgetésen a rendezőn, Rusznyák Gáboron kívül megszólalt Mészáros Tibor és Szalma Tamás is, előbbi a narrátori szerepről, utóbbi az úriember-bőrbe bújt Wolandról osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A beszélgetés jó hangulatban telt, Debreceni Borbála díszletét és a társulati munkát különösen méltatták a szakmabeliek.