A Made in Hungáriára készül a Csokonai Színház
Mészáros Tibor (Fotó: Máthé András)
Mészáros Tibor (Fotó: Máthé András)

Már három hete elkezdődtek a Made in Hungária próbái a Csokonai Színházban. A musical fiatalokról szól, a zene iránti rajongásról, a szerelemről, a barátságról, az árulásról, a 60-as évek kortörténetének egy szeletéről. 1956-ban Amerikába disszidál, majd három év elteltével mégis hazatér egy angyalföldi család. A kor szellemiségének határait ez a csiki-csuki önmagában is feszegeti, az őket figyelő éber szemeket ráadásul erősen marja az újhazában tinédzserré cseperedő fiút is megfertőző, amerikai rock & roll. Az utóbbi évek legsikeresebb magyar musicalje, A Made in Hungária a magyar rockzene emblematikus alakja, Fenyő Miklós életét dolgozza fel. Remek figurák, látványos koreográfiák, emlékezetes Hungária slágerek – többek között a Csókkirály, a Multimilliomos dzsesszdobos, a Csók a családnak, az Amerika hangja és a Csavard fel a szőnyeget – teszik majd igazán emlékezetessé és szórakoztatóvá a színházi estét. Az amerikai szabadságeszményt hazai környezettel ötvöző musicalt Mészáros Tibor viszi színre. A koreográfus Katona Gábor.

Mészáros Tibor szerint „a musical zenei anyagával nagyon széles réteg szólítható meg. A zenéjét, a korszakot megélt korosztály ismeri, táncoltunk rá az iskolabulikban, most hallom, hogy az Ady Gimiből is ez szól. Sokat bízunk majd a nézőre is, hogy engedje jönni a saját képeit, érzéseit. Van egy állandó díszlet, és ebbe kerülnek be olyan elemek, mint például egy pilleszék, vagy egy diavetítő. A kotyogós kávéfőző felidéz egy illatot az orrunkban a nagymamától…”

„- Nagyon dinamikus, lendületes zene ez. Adott a rock and roll, annak magyarországi királya, Fenyő Miklós és a Hungária zenekar hatalmas népszerűsége. Ezt nem lehet kikerülni, egyszerűen meg kell fürdeni a rock and rollban – fogalmazott Katona Gábor. – Pártoltam Tibi ötletét, hogy a színészeken kívül a színpadon lévő tizenhat fiatal táncos ne pusztán mint tánckar jelenjen meg. (…) Az előadás részévé kell válniuk, hogy frissítsék, fiatalítsák, mozgalmassá tegyék az egyébként néha csak két-három szereplőre írt felvezető-jelenetet. A Hajdú Táncegyüttesnek régóta van kapcsolata a színházzal, saját repertoárjuk építésében maguk is kitekintenek a színház felé. Tőlük jönnek táncosok, illetve kiválasztottunk a Kenguru Táncsport Egyesületből három fiatal párt, ők akrobatikus rock and rollt tanulnak, és szinte lélegzetelállító dolgokat tudnak.

A Made in Hungária premierje december 18-án lesz a Nagyszínpadon.

Képek a próbábóról

Fotó: Máthé András