A Macskajátéké lett a legjobb rendezés díja Brassóban

Oláh Zsuzsa, Ráckevei Anna, Jámbor József, Janka Barnabás
Oláh Zsuzsa, Ráckevei Anna, Jámbor József és Janka Barnabás a Macskajáték-ban (Fotó: Máthé András)

Óriási öröm számunkra, hogy Szabó K. István nyerte el a legjobb rendezés díját a brassói 29. Nemzetközi Kortárs Drámafesztiválon, Örkény klasszikusa, a Macskajáték debreceni színreviteléért.  A térség egyik legrangosabb színházi eseményének versenyprogramjában második éve jelen van a Csokonai Színház, idén olyan színházak társaságában, mint az athéni Nemzeti Színház, a grúz Dráma Színház, a Kisinyovi Nemzeti Színház vagy a neves Bukaresti Odeon vagy Comédia.

Szabó K. István tizenöt éve a brăilai De Sade Márkiné című előadásával vett részt a fesztiválon, most a debreceni társulattal a Macskajáték című produkciót kísérhette el a román városba. Ez egy olyan előadás, amely az öröm jegyében született, s nem csak Örkény csodálatos kisregénye életigenlésének köszönhetően, de annak a társulatnak is, mely egy újjáépülési folyamat közepette komoly elhivatottsággal vall az értékteremtésről. Egy díj még nem igazol semmit, de megerősít abban, hogy mások is látják a szándékot, azt a sajátos árnyalatot, hogy a fojtogató érzés ellenére – amint azt az előadás egy lelkes nézője frappánsan megfogalmazta – van benne levegő” – nyilatkozta a rendező.

Tavaly Az ajtó című előadással szerepelt a debreceni színház a brassói Nemzetközi Kortárs Drámafesztiválon. Akkor Kubik Anna nyerte el Emerenc szerepéért a legjobb színésznőnek járó díjat.