A Kőműves Kelemen bemutatója a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon

premier plakatEzentúl minden évben színházunk egy bemutatójával kezdődik majd a szabadtéri színházi szezon Debrecenben. A Nagyerdei Szabadtéri Színpad és a Csokonai Színház első közös bemutatója a Kőműves Kelemen lesz, melyet Mészáros Tibor rendez.

A június 15-én, 20 óra 30 perctől a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon látható produkció (melyet esőnap esetén június 16-án tekinthet meg a közönség) az ismert erdélyi népballada történetet dolgozza fel: a várépítők munkája hiábavaló, az elkeseredett mesterek úgy döntenek, hogy a balszerencse-sorozatot emberáldozattal lehet csak megszakítani: az első asszonyt, aki megjelenik, befalazzák a várba…

A Déva várát építő kőművesek történetéből Sarkadi Imre írt novellát és töredékben maradt drámát. Utóbbiból Ivánka Csaba készített szövegkönyvet, s Bródy János dalszövegeivel és Szörényi Levente zenéjével 1981-ben mutatták be a legendássá vált rockballadát.

Mészáros Tibor rendező a következőképp gondolkodik az előadásról:
„A címszereplő Kőműves Kelemen, de a mi előadásunkban nem ő a rangidős, a vezető. Elszánt, vak hittel áll ki a feladat mellett, de a többi építőnek is ez élete lehetősége. Nem kiragadható Kelemen hite, mert a többieké – akik átokban, rossz erőben, kísértetben hisznek – legalább olyan erős, mint Kelemené. Úgy gondolják, ha elvállaltak valamit, azt csak együtt kell és lehet véghezvinni… Az eredeti értelmezésben erősebb volt a kornak megfelelő zenei lüktetés, nálunk kap egy feszesebb tempót. Vesszőparipám, hogy a prózai színészek zenés darabokat is meg tudnak oldani. Ez egy szerencsés helyzet a Csokonai Színházban. Nagyon szeretném, hogy tudjon különbséget tenni a néző zenés és zenés darab között. Lássa, hogy szimplán jól éneklő embereket lát-e, vagy színészeket, akik jól énekelve mesélnek el egy zenés történetet. Ezért áll közelebb a szívemhez Kőműves Kelemen balladája, mint egy könnyed nyári darab. Persze a cél nem az, hogy egy vérdrámát csináljunk, a darab mélységét úgyis megadja az alaptörténet. Remélem, hogy a látványos előadásmód is magával sodorja majd a nézőket. Ebben Katona Gábor koreográfus és a Hajdú Táncegyüttes tagjai nagy segítségemre lesznek. Papp István játssza a főszerepet, s nagyon örültünk, hogy a Nemzeti Színház színésze, Blaskó Péter elfogadta a meghívásunkat a Vándor szerepére. A női főszereplő Katona Kinga, akit a Csongor és Tünde Ilmájaként láthattak a debreceniek. Férfias darab ez – már ha van egyáltalán ilyen kategória –, de központi figura a nő, a nőiség is.”

A 2016/2017-es évadban a Víg Kamaraszínházban játsszuk tovább a zenés előadást, ám a szereposztás változni fog, Blaskó Péter a Vándor szerepét csak a júniusi bemutatón énekli. További főbb szerepekben Papp István, Katona Kinga és Mercs János láthatók. Jegyeket produkciós partnerünknél, online lehet vásárolni 3 900 Ft-os, 3 400 Ft-os, 2 900 Ft-os és 2 400 Ft os árakon.

Próbafotók

Fotó: Máthé András