A görög mítoszok és a modern történelem

Wyspiański Novemberi éj című drámájának bemutatója kapcsán Karsai György színháztörténész és Spiró György fordító beszélgetését hallgathatják meg az érdeklődők 2013. november 29-én 16 órától a Víg Kamaraszínházban.

Spiró György és Karsai György
Spiró György és Karsai György

Wyspiański a lengyel történelem egyik legfontosabb eseményét hozza összefüggésbe a görög mitológiával. Mintha nem is a történelemből ismert személyek, hanem az antik istenségek királyi palota parkjába elhelyezett szobrai vezérelték volna az eseményeket, amikor 1830. november 29-én a nemzeti felkelés kitört. Mintha a történelmi esemény megértésének kódjait hordoznák magukban ezek az istenek és félistenek. A klasszika-filológus, színháztörténész Karsai György és az író, drámaíró, műfordító Spiró György beszélgetése a Wyspiański-történet megnyitásához szükséges lehetséges kulcsokat tárják föl.

A beszélgetésen való részvétel ingyenes, de kérjük kedves vendégeinket, hogy részvételi szándékukat jelezzék a Szervezési Osztályon a következő elérhetőségek valamelyikén: szervezes@csokonaiszinhaz.hu, 52/413-565.