A FIATALOK ÉVADA

2017. május 17-én sajtótájékoztató keretében mutattuk be a 2017/2018-as évad programját.
A Szép estéket, Debrecen! című gálával augusztus 26-án kezdődik az új évad, melyre színházunk 18 új bemutatót tervez.
Az előttünk álló évadban kiemelt szerepet szánunk a fiatal alkotóknak. A szerzők legújabb generációját ezúttal Gimesi Dóra, Dunajcsik Mátyás és Szüts Apor képviseli. A fiatal rendezők közül Adélaïde Pralon-t, Tengely Gábort, Madák Zsuzsannát, Ilja Bocsarnikovszot, Sardar Tagirovsky-t, Bethlenfalvy Ádámot és Visky Andrejt hívtuk meg, illetve Mészáros Tibort kértük fel újabb rendezésre.

ÖTÖDIK TEMATIKUS ÉVAD: a XIX. századtól napjainkig

 Ráckevei Anna igazgató és Gemza Péter művészeti vezető pályázatában azt vállalta, hogy az irányításuk alatt álló öt év alatt „tematikus évadok” formájában végig járják az európai színháztörténet nagy korszakait. A következő évaddal elérkezünk a XIX. századtól napjainkig. Így kerül az évadtervbe a „bel canto” operaműfaj legszebb és leghíresebb darabja, Vincenzo Bellini műve, a Norma, a francia Nadine Duffaut rendezésében; illetve a korszak három megkerülhetetlen színpadi szerzőjének egy-egy darabja: Csehov klasszikus műve, a Három nővér, az orosz Ilja Bocsarnikovsz rendezésében; Molnár Ferenctől a Játék a kastélyban (Naszlady Éva rendezésében), és Örkény Istvántól a Macskajáték (Szabó K. István rendezésében). Szintén a XX. század levegőjének felidézése hívja a műsorba két kisepikai mű színházi feldolgozását: Téri Sándor Házimurik címmel a cseh Bohumil Hrabal kisregényét, Mészáros Tibor pedig a francia Boris Vian mindörökké fiatal és mindörökké szemtelen művét, a Tajtékos napokat állítja színpadra.

REFORMÁCIÓ 500

Ittzés Tamás (zene) és Lanczkor Gábor (szöveg) A Lutherek című különleges ragtime-operájának ősbemutatója Gemza Péter rendezésében a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon lesz 2017. június 18-án. A művet szeptembertől a debreceni közönség is élvezheti.

Az Akikre nem volt méltó e világ címmel a reformáció 500. évfordulója alkalmából kiírt drámapályázat győztes pályaművének díszbemutatójára 2017. október 28-án kerül sor a Csokonai Színház Nagyszínpadán. A beérkezett negyvenöt pályamunka értékelése még zajlik, az eredmény kihirdetése június végén várható.

A győztes pályaműből készülő színpadi produkció felkért rendezője: Visky Andrej, dramaturgja: Visky András.

MagdaFeszt
2017. október 2−8.

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából a Csokonai Színház fesztivált szervez október elején. A rendezvénysorozat a debreceni írónő műveiből készült vagy általuk inspirált legszínvonalasabb hazai színpadi produkciókat vonultatja fel. A fesztivál Szabó Magda munkásságának ünneplése mellett hagyományteremtő céllal is születik:  a teátrum a jövőben olyan női alkotókat állít majd a középpontba, akik hasonlóképpen egyedülálló, ám korábban kevésbé hallható hangjai a jelen vagy a múlt színházművészetének. Két korábbi, nagy sikerrel játszott előadásunkat, a Régimódi történetet és Az ajtót is felújítjuk az eseményre, valamint két új ősbemutatóval készülünk. Szüts Apor A hallei kirurgus című kortárs operája Szabó Magda azonos című rádiójátéka alapján íródott (a rendező Gemza Péter); a Ha álom az élet című előadás pedig, melynek rendezője a francia Adélaïde Pralon, a híres francia írónő, George Sand életének és művészetének motívumaiból táplálkozik.

XII. DESZKA Fesztivál

A kortárs magyar dráma legrangosabb seregszemléje április 2-án kezdődik majd, és egy bő héten át tartja izgalomban a színház debreceni szerelmeseit.

A színház hagyományaihoz híven a saját bemutatók közül sem hiányoznak a kortárs ízek. Zeneszerzőként a már említett Szüts Apor és Ittzés Tamás mutatkozik be, íróként pedig Lanczkor Gábor, Dunajcsik Mátyás, Andri Snær Magnason, Eric-Emmanuel Schmitt, valamint Gimesi Dóra (Rózsa és Ibolya – mesedarab), az ausztrál Tom Lycos − Stefo Nantsou szerzőpáros (Kövek – ifjúsági előadás) és a drámapályázat győztese.

SZÍNHÁZ AZ ÉLET VÉDELMÉBEN

 A színház közössége minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyez a 2012-ben összeállított igazgatói pályázat címéül választott fenti gondolatra. A pályázat bevezetője José Mujica akkori uruguay-i elnök mondatait idézi: „Az ember arra született, hogy boldog legyen, nem arra, hogy fogyasztógéppé válva, egész életében örökké rohangálva, újra és újra elmenjen a lényeg mellett. A lényeg: az egymás felé fordulás, a gyermekeinkre, az élettársunkra, a szüleinkre, a barátainkra, a Másikra való odaadó figyelés.” E gondolatok jegyében kerül a 2017/18-as évad programtervébe a következő három előadás: Dunajcsik Mátyás A szemüveges szirén című nagy sikerű regényének színpadi adaptációját Árkosi Árpád rendezi, Andri Snær Magnason izlandi író A kékbolygó története című meseregényét Madák Zsuzsanna dolgozza fel tantermi előadás formájában, Eric-Emmanuel Schmitt, a már Magyarországon is jól ismert kortárs francia-belga szerző Oszkár és Rózsa mami című különleges témájú könyvét pedig Tengely Gábor állítja színpadra.

A Csokonai Színház 2017/18-as évadra tervezett tizennyolc bemutatójából nyolc ősbemutató (A Lutherek, A hallei kirurgus, Ha álom az élet, Ezüstbojtár, Házimurik, A kékbolygó története, A szemüveges szirén és az Akikre nem volt méltó e világ című drámapályázat nyertesének darabja).

A színház társulatához két fiatal színész szerződik: Kovács András és Kránicz Richárd.

Fotógaléria

Fotó: Máthé András