A Csokonai Színház vendégszereplése az Erkel Színházban
La Traviata
Részlet a La Traviata előadásból (Fotó: Máthé András)

Verdi La Traviatájával mutatkozik be az idei Primavera Fesztiválon a Csokonai Színház. Mára hagyománnyá vált, hogy a vidéki operajátszó intézmények, valamint a Kolozsvári Magyar Opera a tavasz folyamán elviszik egy-egy produkciójukat a budapesti közönség számára. Idén április 5-én indul a Primavera-sorozat. A Debrecenben nagy sikert aratott, Nadine Duffaut rendezte előadás április 9-én 19 órától látható az Erkel Színházban. A francia rendezőnő értelmezése az önfeláldozó szerelem mellett a megbánás, a szégyen és a társadalmi bosszú tematikáját is felveti. Az előadást Szabó Sipos Máté vezényli, a főszereplők Kolonits Klára, Boncsér Gergely és Florin Estefan.

Anger Ferenc, az Operaház művészeti igazgatója úgy fogalmazott: a fesztivállal minden évben szeretnék megmutatni a fővárosi közönségnek, hogy nem csak Budapesten van operajátszás; mint mondta, “erős és izgalmas merítést” szeretnének kínálni az érdeklődőknek. Az idei felhozatalban találni klasszikust, képviselteti magát a verizmus, a romantika és a kortárs magyar opera is.

A Szegedi Nemzeti Színház A varázsfuvolát viszi Budapestre Alföldi Róbert rendezésében. A Győri Nemzeti Színház Kodály Háry Jánosát mutatja be. A rendező Kerényi Mihály, a címszerepben Fejszés Attilát láthatja a közönség.  A Kolozsvári Magyar Opera Saint-Saens Sámson és Delila című operájával szerepel Budapesten. A mostani előadás Korcsmáros György színrevitele, amely aktualitásokra, köztük a migránsválságra is reflektál. A Miskolci Nemzeti Színház a Toscát mutatja be, melynek címszerepét Vizin Viktória énekli, partnere Hector Lopez Mendoza mexikói tenor lesz, Scarpiaként pedig Cseh Antal debütál Budapesten. Az előadást a rendező, Kesselyák Gergely, az Operaház nemrég megbízott első karmestere dirigálja. A Pécsi Nemzeti Színház két egyfelvonásost ad elő, Mascagni jól ismert Parasztbecsülete után az Egy pohár víz című darabot mutatják be: Háy János librettójára Faragó Béla komponált új operát, melynek története napjainkban zajlik a vidéki Magyarországon. A rendezést Nagy Viktor jegyzi.