29 év után újra színpadon a La Traviata

Április 1-jén új, izgalmas és nagyszabású bemutatóval rukkol elő a Csokonai Színház: a La Traviata című opera második világháborús környezetbe, Párizs egyik legjelentősebb luxusszállodájába, a Lutetia Hotelbe helyezve kerül színpadra.

11_traviata_proba_16_03_12
Nadine Duffaut, Gemza Iringó és Kolonits Klára a La Traviata próbáján (Fotók: Máthé András)

Nadine Duffaut (akinek a debreceni közönség a Bohémélet, a Carmen és az Egy halálraítélt utolsó napja-rendezéseit ismerheti) 2007-ben, Avignonban nagy sikerrel vitte színre a francia főváros legfényűzőbb kurtizánjának történetét, s most a grandiózus díszleteket és koncepciót megtartva, újra színpadra állítja Giuseppe Verdi mesterművét. A debreceni előadás főszerepét  Kolonits Klára játssza és énekli. A művésznő 2002 óta a Magyar Állami Operaház tagja, s különleges hangjához rendkívüli módon illik a La Traviata: a címszerep összetett, koloratúr-, lírai és drámai szoprán hangot igényel.

A szívszorító eseménysort Dumas A kaméliás hölgy című regénye ihlette. A 20. századi környezetbe és a német katonák által megszállt, elegáns art déco motívumokkal díszített hotelbe álmodott rendezés az önfeláldozó szerelem mellett a megbánás, a szégyen és a társadalmi bosszú témáját is felveti.